Золото партій: чому на Тернопільщині БПП скидаються грошима інші партійці

Партійні офіси “Солідарності” спонсорують члени “Батьківщини”, “Народного руху України” та забудовники. На Тернопільщині БПП не має офіційно жодного працівника і не відображає кошти на друк партійної преси.

За 9 місяців осередок отримав аж 500 гривень від громадян. Депутат Борщівської міськради Василь Мойсеюк виявився щедрішим за сина президента.

З вересня парламентські партії почали отримувати державне фінансування. До кінця року Блок Петра Порошенка отримає майже 50 млн грн із держбюджету. Для порівняння за півроку партія офіційно витратила у 60 разів менше (818 тисяч гривень), причому майже половину цих коштів отримав партійний політтехнолог.

                                                    Чому офіс БПП надає забудовник Гуда?

У першому півріччі місцевий осередок задекларував партійний офіс лише у Тернополі. Офіс перебуває у власності підприємства “Креатор-Буд”, директором якого є Ігор Гуда, відомий у місті забудовник. Він балотувався на посаду мера Тернополя у 2010 році від Української народної партії,яку зрештою очолив голова Донецького осередку партії Олександр Клименко.

Після поразки у 2010 році Гуда участі в виборах не брав. Але, як повідомляють місцеві ЗМІ, він активно допомагав під час кампанії своїй заступниці Ліні Прокопів. Вона пройшла до Тернопільської ради під брендом БПП.

У міськраді заступниця забудовника увійшла до комісії з питань приватизації, продажу та оренди землі. Що може свідчити про наявність конфлікту інтересів.

Місцеві ЗМІ припускають що забудовник Гуда, у якого дружні стосунки з місцевими представниками найбільших партій, може стати “єдиним узгодженим кандидатом” на наступних парламентських виборах.

Зауважимо, що у видатках партії витрати на оренду офісу, який надає забудовник, не зазначені. Це також може бути тим фактором, який породжує конфлікт інтересів партійців БПП у міськраді Тернополя.

Більше того, у звіті за 3 квартал партія показала, що підприємство “Креатор-Буд” спонсорує БПП у вигляді позички офісу на суму близько 6,6 тис. грн щомісяця.

Журналісти ЧЕСНО поцікавилися в нардепа Тараса Юрика, який очолює партосередок, які преференції зможе мати Ігор Гуда від БПП за свою допомогу.

“Я собі важко уявляю, які можуть мати преференції від політичної партії безпосередньо. Бо якщо ми говоримо про пана Гуду – він займається будівництвом. Будівництво – всі дозволи і всі відведення земель здійснюються органами місцевого самоврядування. Він будує, наскільки я знаю, в місті Тернополі. У Тернополі – не наше керівництво містом, там “Свобода” здійснює керівництво містом. Наша фракція не є у більшості, тому якихось можливостей для прийняття якихось рішень, в принципі, немає. Я не чув про них жодного разу, – переконує нардеп Юрик.

Міський голова Тернополя Сергій Надал (“Свобода”) відзначав компанію забудовника в особі депутатки міськради від БПП нагородою.

13907208_1803457693216552_2580931185156391133_n

screenshot_2

   

             

 

 

 

                       

 

 

 

Чому БПП допомагають партійці “Батьківщини” та “Народного руху”

1 липня 2016 року у партії з’явилося ще 15 офісів по області. І всі задекларовані як “спонсорські внески” (позичка нежитлового приміщення) на користь партії від фізичних та юридичних осіб, на загальну суму 91 776,56 грн.

Відповідно, як і у випадку з Гудою, таке “спонсорство” може спричиняти конфлікт інтересів.

Цікаво, що деякі  офіси надають “спонсори”, які є членами інших партій або пов’язані з ними. До прикладу, у м. Монастириськ офіс спонсорує Любомира Нетреб’як, яка є членом партії ВО “Батьківщина”. Вона балотувалась до Монастирської міської ради на місцевих виборах 2015 року, але партійний рейтинг був вкрай низьким.

Громадський рух ЧЕСНО запитав у Тараса Юрика, як у БПП ставляться до того, що партії допомагають люди, пов’язані з іншими партіями.
“Я не знаю такі факти, щоб партійці інші допомагали. Можливо, це на місцях є домовленості з людьми, які можливо колись були в інших партіях, а зараз є в нашій партії і допомагають з приміщеннями. Такі можливі моменти. Те, що люди на якомусь етапі мали відношення до інших партій – це не означає, що вони мають відношення на даний момент до цих партій, – розповідає голова осередку Тарас Юрик.

Як би там не було, а у місті Бучач офіс надає ТзОВ “Бучач Друк”, де засновниками є Марія та Петро Гриньків. Петро Гриньків  –  член політичної партії “Народний рух України” та заступник голови Бучацької міської ради.

Марія Гриньків є депутаткою Чехівської сільської ради, а у 2012 р. була офіційним спостерігачем на парламентських виборах від партії “Наша Україна”.

    “Зараз партія офіс в нас не орендує. Орендували раніше, але чи то в жовтні, чи в листопаді перестали. Зараз не маю часу подивитися і сказати, коли саме перестали”, – каже Марія з “Бучач Друк”.

У смт Великі Бірки офіс надає Олег Клепач, який був депутатом Тернопільської районної ради від партії “Фронт змін”. В смт Підволочиськ партії БПП офіс надає ПП “Горизонт”, директор якого Петро Марин на місцевих виборах 2015 р. балотувався до Скалатинської міської громади від партії “Громадянська позиція”.

Громадський рух ЧЕСНО під час інтерв’ю з представником БПП зауважив, що громадянам важко повірити в те, що представники інших політсил надають офісні приміщення просто так. Як виявилося навіть голова осередку у це не вірить:

“Я мало вірю, що діючі представники інших політичних сил будуть надавати безкоштовно офісні приміщення, –  каже Юрик.

                       Чому місцевий осередок БПП не назбирав і тисячі гривень?

Попри очевидну зацікавленість забудовників і представників інших політичних партій у фінансовій підтримці БПП, за 9 місяців від своїх партійців осередок лише в квітні отримав 500 грн від фізичних осіб.

140 грн від  секретаря Козівської селищної ради – Ігора Скобляка, партійця БПП. Та 360 грн від Василя Мойсеюка, депутата Борщівської міської ради, теж члена партії. До слова Мойсеюк пожертвував БПП навіть більше, ніж син Президента, який перерахував Вінницькому осередку за півроку аж 260 гривень.

Народний депутат від БПП Тарас Юрик, який нещодавно очолив осередок у Тернополі каже, що не в курсі щодо руху коштів за той період, коли ще не був очільником.

“Я не готовий говорити за 9 місяців, оскільки я є керівником осередку лише 2 місяці… і за весь цей останній період – мені потрібно цікавитися, скільки надходило коштів і що саме відбувалося, – каже нардеп.

На запитання, скільки коштів отримав осередок від спонсорів за останні 2 місяці нардеп також не зміг відповісти, сказавши, що мусить уточнити в секретаріаті партії.

“Я не готовий сказати – секретаріат партії займається цими питаннями, а я мушу уточнити і тоді детальніше зможу вам сказати, – відповів нардеп.

                                      На що “Солідарність” у Тернополі витрачає гроші?

Осередок партії у Тернополі на початок 2016 року задекларував 71 тис. грн на банківському рахунку партії, і оскільки підзвітності у 2015 році не було, то тепер неможливо встановити, хто і коли жертвував ці кошти.

За 9 місяців місцевий осередок витратив близько 24 тис. грн, з них близько 11 тис. грн членські внески перераховані на центральний рахунок партії. Усі регіональні осередки перераховують значну частину надходжень на рахунок центрального офісу. За цей період з регіонів партія отримала близько 373 тисяч.

Загалом, за 9 місяців, окрім членських внесків до центрального апарату, платежі місцевого осередку партії були спрямовані на оплату комісій банку за обслуговування рахунку, оплату мобільного зв’язку, канцтоварів. Близько 4 тис. грн партія заплатила Миколі Шкодінському (проплата згідно з актом здачі-прийому робіт).

                                     Як партія платила за доставку “ненадрукованих” газет

У звіті йдеться про те, що партія проплатила безадресну доставку друкованого видання. При цьому жодних витрат на друк видання партія не зазначила протягом перших 9 місяців 2016 року.

Це при тому, що починаючи зі звіту за 2 квартал 2016 року партія почала декларувати партійну газету “Солідарність. Тернопілля”, проте зареєстрована вона була ще 25-го серпня 2015 року.  Зазначимо, що у звітах за 9 місяців немає жодних витрат на друк газети.

Юрик пояснює це тим, що газети часто надходять від головного офісу, а тернопільський осередок займається лише розповсюдженням.

Ми не друкуємо, тому що ми можемо отримувати друкований матеріал від нашого головного партійного офісу з Києва. Тому всі подібні витрати можуть тільки йти на ці речі. До нас приходять друковані матеріали, а ми вже їх розповсюджуємо і оплачуємо доставку, – каже нардеп.

                                                                        Партія без працівників

Видається дивним, що  БПП у Тернопільській області немає жодного працівника в апараті партії, принаймні так зазначено у фінансовому звіті. Хоча партія є досить впливовою в регіоні. В обласній раді БПП має найбільшу фракцію (18 депутатів), 6 представників партії у міській раді. До того ж голова Тернопільскої обласної ради та голова ОДА теж є партійцями БПП “Солідарність”. На сайті територіальної організації партії бачимо, що в партії є як мінімум приймальня, організаційний відділ, прес-служба.

Тарас Юрик пообіцяв, що в наступному звіті будуть відображені працівники.

З фінансовими звітами партії ББП “Солідарність” можна ознайомитися на сайті партії та на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Про те, хто фінансував інші партії та як вони витрачали свої кошти, читайте у наступних матеріалах ЧЕСНО.  Громадський рух ЧЕСНО вже оприлюднив аналіз національного звіту “Солідарності” та “Свободи”, звіту Вінницького осередку “Солідарності”, та Львівського осередку “Самопомочі”.

Авторка:Юлія Ковальчук, координаторка кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО у Тернополі

 

Зверніть увагу!

Переправляли чоловіків за кордон: на Чернівеччині затримано поліціантів із Тернополя

За роки жорстокої війни багато хто з тих, хто добровільно вирушив на фронт, були поранені …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *