Церква –це храм Божий чи бізнес людей у рясах?

З року в рік скорочуються межі парків – скоро людям ніде буде гуляти, а колись «зелені зони» поетапно щезнуть і на їх місці «виростуть» будівлі – усе з «легкої руки» Надала та його поплічників. Яскравий і, мабуть, один з найскандальніших прикладів цьому – будівництво Свято-Троїцького духовного центру УПЦ Київського патріархату в парку Національного відродження.

Очолює церкву одіозний  отець Анатолій Зінкевич, знову ж таки, чи не найскандальніший з відомих настоятелів. Чому? Аби знайти відповідь на це запитання варто лише ввести його ім’я в пошук «Google». Недобра слава про священнослужителя стала відомою широкому загалу після публікації ряду статей у місцевих ЗМІ, в яких журналісти не побоялися «вивести на чисту воду» о. Анатолія. З одних назв та публікацій про «св`ятого» отця» стає зрозуміло, що святий отець – далеко не безгрішна людина. Громаді Тернополя також відомо про любов настоятеля храму до розкішного життя – на день народження о. Анатолію американський мільйонер Олександр Воронцов декілька років тому презентував новенький Chrysler-і 300 C з блатними номерами, що спокійно «тягне» на тридцять тисяч американських умовно-паперових. Мабуть, саме такого «Буцефала» і не вистачало для солідності образу цьому войовничому противнику єговістів та язичників…а Христос, між іншим, їздив на ослику.

Повертаючись до теми забудови парку Національного відродження варто згадати, що територія Свято-Троїцького духовного центру вже перевалила за два гектари і росте в геометричній прогресії, втім, схоже, місцеву владу це абсолютно не хвилює. Воно й не дивно, адже о. Анатолій Зінкевич свого часу благословляв ВО «Свобода» на участь у виборах, а пізніше активно підтримував Надала у ліквідації незаконних культових споруд у парку, який згодом сам же самовільно захопив. Роками мер обманював тернополян, обіцяючи, що межі «духовного центру» (так іменуватися собору заборонив синод УПЦ Київського патріархату ще в 2012-му році) розширювати не дозволить.

Люди вже звикли до відвертої брехні з боку місцевої влади, втім, кажуть, що розкрадати парки не “дадуть”, адже їх площа за каденції теперішнього мера вже зменшилася на третину.

Дерибан міста продовжується, і, здається, тернопільським «свободівцям» байдуже на думку громади, яка колись довірила їм захищати власні інтереси. Громадські активісти вже неодноразово піднімала питання про розкрадання парків поплічниками Надала та поділу її «між своїми». До числа «своїх» сміло можна віднести й о. Анатолія Зінкевича, інакше як можна пояснити той факт, що саме цей духовний настоятель увірвав собі найбільший клапоть паркової землі  в парку Національного відродження? Що це – чергова схема по «відмиванню грошей» чи лобіювання зі сторони місцевої влади чиїхось особистих інтересів? В той час, як корупцію намагаються викорінити з суспільства, в Тернополі вона продовжує активно процвітати. Не секрет, що взяти дозвіл на зведення храму – доволі некопіткий процес, саме тому нові церкви ростуть наче гриби після дощу. Тернополяни дивуються чому саме парк, а не, скажімо, окраїна міста обрано для зведення такого великого храму? Таке враження, кажуть місцеві мешканці, що владу зовсім не цікавить будівництво будинків престарілих, сиротинців, дитсадків…хоче саме їх спорудження було б куди актуальнішим та потрібним, аніж чергові гігантські хороми у місці, призначеному для відпочинку людей?

Будуючи собі «придворне царство», о. Анатолій Зінкевич обгородив гектари парку від громади. Настоятель Свято-Троїцького духовного центру навіть придумав схему як по метру-два захоплювати нову територію – він вивів туалети за межі обгородженої території з наміром пізніше перенести паркан знову на кілька метрів дальше. Все це не залишається поза увагою місцевих мешканців, які в шоці від брехні з екранів телевізорів, де в інтерв’ю для ЗМІ святий отець запевняє – за відведені для будівництва храму межі він не виходить.

 

 

За словами завідувача на той час  парку Національного відродження   Ярослава Гуменного, дії о. Анатолія сміливо можна розцінювати як посягання на землю парку – незаконно захоплену територію обгородили сіткою, а довкола забудовники постійно вирубують багаторічні дерева. Пан Ярослав каже, що неодноразово звертався у правоохоронні органи та міську раду, аби там дали пояснення та чітко визначили межі майбутньої культової споруди, втім, поки питання залишається відкритим – відповіді ніхто не поспішає давати, а будівництво в парку, яке вже роками ніяк не можуть завершити, досі триває ..

Зверніть увагу!

“Комерсант у мантії” із Тернопільського апеляційного суду – Ваврів

Нагадаємо, що 16 грудня 2023 року о 00 год. 56 хв. у Тернополі патрульна поліція …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *