Байдужість тернополян до проблем міста вражає!

Громада Тернополя та гості у захваті від кольорових «фонтанів» на набережній нашого ставу. Звичайно мені теж подобається ця ідея, дуже гарно виглядає. Багато хто у стані ейфорії від цього дива.
Хочу громаді пояснити причину його появи.
З початку каденції пана Надала екологічна громадськість та вчені екологи попереджали що став у крайньому стані забруднення, треба вживати заходи. Але 6 років ні чого не робилося. Наш відомий вчений по водних проблемах Грубінко Василь Васильович (доктор біологічних наук, професор) разом з іншими вченими ще у 2013 році видав наукову працю «Екосистема зарегульованої водойми в умовах урбонавантаження» на прикладі Тернопільського водосховища. Дослідження стану води та придонного намулу проводилися у Канаді, тому їм можна вірити. Один приклад – у придонному намулі рівень забруднення по деяких показниках перевищує гранично допустиму норму у сотні разів.
Після того як останні два роки вода у ставі почала цвісти та смердіти почались рухи щодо рятування нашої перлини.
На замовлення міської ради була розроблена «Комплексна Програма розвитку водосховища «Тернопільський став» на 2017 – 2019 роки.
Один з заходів Програми є « аерація як процес вилучення з води шкідливих домішок (газів, сполук заліза, колоїдів тощо) та для забезпечення киснем аеробних бактерій способом перемішування – системою фонтанів. Це те що зараз ми бачимо. Звичайно дуже гарна ідея підсвітки.
Але я хочу сказати про інше. Порівняти рівень громадської активності по захопленню фонтанами з відношенням до нищення парків Тернополя. Багато хто знає, що почалася чергова спроби забудови у парку «Національного відродження» Еко- готелю, або Спортивної академії.
Громадські активісти та небайдужі двічі збиралися, щоби перешкодити будівництву. Оголошення розповсюджувалися кожен раз протягом тижня.
Збиралося у межах ста людей. Уявити собі важко, яка то байдужість, пофігізм, заляканість, політична гнучкість, що з 200 тисяч населення – 100 людей!!!.
Шкода, але там ні побачили наших партійних лідерів. Депутати Верховної Ради Тернопілля п. Пастух, п. Заставний, Побер, О. Барна та інші  жодного разу не зайняли свою позицію стосовно подій у Тернополі.
Реагувати є на що. Забудови у парках, зелених зонах стали масовим явищем. Усі парки перетворюються у площадку суцільної забудови.
А громада мовчить. Ось дали нам фонтан, та ще кольоровий і всі задоволені. Шановна громада це нагадує лохотрон влади з громадою. Чомусь влада завжди має супер – приз – мовчазну згоду громади на нищівні дії самої влади.
У світі інакше, на приклад у Турції, в Анкарі захотіли забудувати парк, уся країна піднялася. Прем’єр пішов у відставку. У нас вкрали 25 гектарів парків, а ми мовчимо, чекаємо кращого життя.
Шкода, що так є. Ми самі маємо захищати свої інтереси, своє життєве середовище. Інакше у тому лохотроні завжди будемо програвати.

Голова Громадської організації
«ЕКОАЛЬЯНС» О.Філь
21.10.2017р.

Зверніть увагу!

Раптова хвороба підірвала здоров’я “мажорних” ухильників від призову.

Незважаючи на постійну  мобілізацію в Україні, жодна з хвиль не торкнулася чиновників, бізнесменів та їхніх …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *