Як карають корупціонерів на Тернопільщині – проміжні результати

Після завершення Революції Гідності, було оголошено про те, що Україна взяла курс на тотальну, безкомпромісну боротьбу з корупцією. Влада, опозиція, очільники правоохоронних відомств, громадські активісти, журналісти, блогери – зробили “боротьбу з корупцією” топ-темою в житті країни. Західні партнери на проведення антикорупційних реформ почали і продовжують надавати фінансову допомогу. Створились нові правоохоронні органи по боротьбі з корупцією.

Для того, щоб оцінити результати боротьби з корупцією на Тернопільщині ми проаналізували деякі  кримінальні провадження із тих, які набули значного суспільного резонансу.

Отож, на момент публікації:

  1. Кримінальне провадження за ч. 4 ст.368 КК України стосовно начальника відділу Міністерства доходів і зборів України в області Ясінського В., начальника відділу УМВС України в області Гуски І., керівника районного сектору УМВС України в області Бориса С. за отримання від підприємця неправомірної вигоди у суму 40 тис. грн. за не проведення в останнього позапланової перевірки щодо дотримання податкового законодавства – на даний час не розглянута, оскільки перебуває на новому судовому розгляді, так як апеляційний суд скасував попередній вирок у цій справі.
    Затримання зловмисників відбулось ще в 2013 році біля магазину “Молоко” під час розподілу грошових коштів між членам групи.

Пройшло 5 років – рішення по справі НЕ ПРИЙНЯТО!

  1. Кримінальне провадження за ч.3 ст.368 КК України стосовно керівника Федорціва О. та головного спеціаліста Державної інспекції у справах захисту споживачів в Тернопільській області, за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди у суб’єктів господарювання за сприяння у не проведенні перевірок та зменшення сум нарахованих штрафних санкцій – є вирок суду від 25 грудня 2014 року, за яким головний спеціаліст визнав вину та уклав з обвинуваченням угоду про визнання винуватості і отримав 2 роки іспитового строку, Федорців же оскаржує вирок у Львівському апеляційному суді.

Пройшло 4 роки – рішення по справі НЕ ПРИЙНЯТО!

  1. Кримінальне провадження за ч.3 ст.368 КК України за фактом одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди в розмірі 40378,43 грн., порушеної стосовно депутата Борщівської районної ради, начальника реєстраційної служби Головного управління юстиції у Тернопільській області Пікуля Я.Г. – вироком суду від 06 травня 2016 року призначено покарання у виді позбавлення волі строком 5 років з 3-річним іспитовим строком, також винного позбавлено рангу держслужбовця;

Рішення по справі ПРИЙНЯТО!

  1. Кримінальне провадження стосовно головного лікаря КЗТРР «Тернопільське районне територіальне медичне об’єднання» І. Вардинця за отримання ним 200 000 грн. хабаря – зупинене провадженням у зв’язку із захворюванням підозрюваного.

Пройшло 3 рокИ – рішення по справі НЕ ПРИЙНЯТО!

  1. Кримінальне провадження стосовно депутата Тернопільської обласної ради (ВО «Свобода»), керівника комунального підприємства «Архбудсервіс» Андрія Козака за фактом підбурення приватного підприємця до дачі грошових коштів в сумі 30000 грн. у якості хабара службовим особам та подальшим шахрайським заволодінням зазначеними коштами – справу завершено обвинувальним вироком, винному призначено покарання у виді 2-х років позбавлення волі, проте апеляційний суд Тернопільської області пом’якшив покарання до штрафу в сумі 12750 грн.

Рішення по справі ПРИЙНЯТО!

  1. Кримінальне провадження за фактом самовільного захоплення земельної ділянки для будівництва на Привокзальній площі в м.Тернополі – не завершено. Справу розслідує ГУ НП в Тернопільській області з 19 лютого 2015 року.

Пройшло 3 роки – рішення по справі НЕ ПРИЙНЯТО!

  1. Кримінальне провадження за ч.3 ст.368 КК України проти керівника Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області Плевачука А.А. – підозрюваного виправдано судом, таке рішення суду оскаржено в апеляційній інстанції прокурором і на даний час скарга не розглянута.

Рішення по справі НЕ ПРИЙНЯТО!

  1. Кримінальне провадження за ч.2 ст.367 КК України за фактом службової недбалості, яка спричинила збитки в розмірі 265 000 грн., що порушено стосовно начальника лісозаводу ДП «Бучацьке лісове господарство» – завершилась обвинувальним вироком. Винному призначено штраф в розмірі 10200 грн.

Рішення по справі ПРИЙНЯТО!

Отже, на даний час можна сказати що із восьми резонансних корупційних справ в Тернопільській області, повністю завершено лише три. Два провадження навіть не «дійшли» до судового розгляду. Два провадження перебуває на апеляційному розгляді, одна – на новому судовому.

Також і щодо призначених покарань: лише у двох випадках суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі, до того ж це покарання було нівельовано положенням про звільнення від відбування покарання з випробуванням, іншими словами – в тюрму за хабар ніхто не «сів». У двох випадках суд призначав покарання у вигляді штрафу у розмірі, який значно нижче розміру отриманих злочинцями хабарів.

Єдиним реальним результатом порушених кримінальних проваджень було те, що визнані винними особи позбувались відповідних посад на державній службі.

Таким чином, з наведеного можна зробити висновок, що антикорупційна діяльність на Тернопільщині загалом є неефективною. Подолання корупції неможливе без зміни кримінального та кримінально-процесуального закону в бік посилення покарання за вчинення корупційних злочинів та підвищення оперативності, як досудового, так і судового розгляду пов’язаних з корупцією кримінальних проваджень.

Корумпованість правоохоронної та судової системи залишається ще одним фактором, який гальмує антикорупційний процес.

 

Автор : Вільні Люди Тернопіль – Самооборона Майдану 

Зверніть увагу!

Раптова хвороба підірвала здоров’я “мажорних” ухильників від призову.

Незважаючи на постійну  мобілізацію в Україні, жодна з хвиль не торкнулася чиновників, бізнесменів та їхніх …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *