Гектари землі під Тернополем виводять через АТОвців?

Промислова земельна ділянка площею 3 га біля кафе «Росинка» на Львівській трасі, може вартувати до мільйона доларів. Цю землю голова обласної державної адміністрації Степан Барна вирішив передати у власність двом учасникам АТО для ведення особистого селянського господарства – по 1,5 гектара кожному. Один з отримувачів – начальник Козівського відділення поліції Синовець Владислав. Посада іншого отримувача, Григора Василя, невідома.

Активісти-атовці підозрюють представника Президента в особистій зацікавленості, а наявні документи та інформація вказують на те, що в майбутньому на цій землі можуть з`явитися торгові комплекси… Окрім земельного аспекту є ще один. Ділянка могла стати розмінною монетою в «розпилюванні» 25 мільйонів бюджетних коштів на ремонті доріг області….

Земля Служби автомобільних доріг

8 червня 2018 року Степан Барна видав два розпорядження (№№ 456 та 457), згідно з якими надав дозвіл учасникам бойових дій В.Синовцю та В.Григору на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність 1,5 га кожному на Львівському шосе, поблизу кафе «Росинка». Цим розпорядженням передувало ще одне, яким голова Тернопільської ОДА припинив право постійного користування Службі автомобільних доріг в Тернопільській області, якій ця ділянка стала чомусь непотрібною. До слова, для отримання ділянки у власність, орган державної влади має прийняти два акти індивідуальної дії. Перший – про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою на цю ділянку, другий – про його затвердження та передачу ділянки у власність.

Надавати у власність ці ділянки планують за рахунок земель промисловості, транспорту та зв’язку. Землями за межами населених пунктів з таким цільовим призначенням можуть розпоряджатися голови обласних адміністрацій. Землями ж сільськогосподарського призначення розпоряджаються керівники органів Держгеокадастру. Саме Держгеокадастр, зазвичай, видає АТОвцям землю під садівництво чи особисте селянське господарство. Зазвичай голови обласних адміністрацій такого не роблять. Та Степан Барна, вочевидь, думає та діє інакше. Судячи з відповіді журналістам, за весь час свого перебування на посаді, Степан Степанович давав лише три дозволи на розробку проекту землеустрою відведення ділянок під селянське господарство у власність: два вищезгаданих і ще один на 21 соту землі на Бережанщині.

«Голова обласної адміністрації припинив Службі автомобільних доріг користування 3 га промислової землі біля «Росинки». Степан Барна намагається дати ділянку для селянського господарства двом АТОвцям. Один із них – начальник райвідділу поліції.

Генплан передбачає цю землю під об’єкти торгівлі, тому засівати там навряд чи хтось щось зможе.

Службу автомобільних доріг, яка відмовилась від землі, Степан Барна визначив замовником робіт щодо ремонту доріг області. Перед тим одне з управлінь адміністрації поділило дороги на майже дві сотні шматків. Це дозволило уникнути публічних торгів…»

– Було розпорядження від Барни С.С. про відчуження земельної ділянки, яка стояла на управлінні в області автомобільних доріг площею 3 га біля «Росинки», – розповів під час візиту в тернопільську ОДА  Максименко Максим, активіст з громадської організації «Єдина нація». Представники цієї організації вже декілька разів приходили в обласну адміністрацію з вимогою не «дерибанити» землю. – Цю ділянку розділили по 1,5 га між двома учасниками бойових дій. Ми запропонували варіант розділити цю ділянку між 15-ма людьми, які дійсно цього потребують: інвалідами чи матерями загиблих. Так, розміри будуть менші, але хоч щось. Та нашу пропозицію відхилили.

У своїх заявах активісти згадують про Службу автомобільних доріг у Тернопільській області (надалі САД), у користуванні якої ця ділянка раніше перебувала, і право користування якою припинив голова адміністрації. Ділянка дійсно перебувала в постійному користуванні САД, є сформованою, нанесеною на кадастрову карту і має кадастровий номер. Віддати комусь таку землю голова адміністрації не міг. Лише відмова користувача (САД – авт.) могла відкрити таку можливість. І таке клопотання про відмову від прав на цю земельну ділянку є, датоване 21.06.2017 р. Цю щедрість Служби автомобільних доріг можна пов’язати з можливим «розпилюванням» бюджетних коштів на ремонті доріг області.

Нагадаємо, що група експертів Cost (Добровільна Ініціатива широкого кола зацікавлених сторін – Construction Sector Transparency Initiative), яка стежить за проведенням ремонтів, на які виділяються бюджетні фінанси, а також журналісти сайту «Наші гроші» виявили факт укладання Службою автомобільних доріг в області близько 170 договорів на ремонт доріг без тендерів. Це стало можливим завдяки управлінню капітального будівництва обласної адміністрації (яке подробило довгі цілісні дороги на дрібні шматки) та Степану Барні, який визначив замовником ремонтних робіт Службу автомобільних доріг. САД, у свою чергу, уклала угоди без тендерів з фірмою, яку пов’язують із керівником Служби Богданом Юликом. За це і трьох гектарів не шкода…

До слова, щоб відмовитись від землі, Служба автомобільних доріг провела поділ однієї великої ділянки площею майже шість гектарів. Один шмат віддали, один залишили собі. Ці два шматки вільні від забудов. Постає запитання: чому не віддали все?..

Призначення землі – торгові об’єкти

Нещодавно обурені активісти-атовці вкотре завітали до обласної адміністрації. Голова у відрядженні, тому отримали коментар від заступника Ігоря Вонса. Про візит активістів в Тернопільську ОДА писали журналісти 20minut.ua, коментарями з цієї публікації ми й скористались.

– Землями сільськогосподарського призначення займається Держгеокадастр. Усі землі промисловості, транспорту, енергетики, які є за межами населеного пункту – розпорядником є обласна державна адміністрація, – пояснює чиновник. – Рішення щодо цієї ділянки приймали тут, бо ця земля належала транспорту, але це рілля. Я так розумію, її не використовувала служба автомобільних доріг і тому відмовилися від неї. Людям, які звернулися щодо цієї ділянки, видали дозвіл на підготовку документації для того, щоб отримати цю землю. Ніякого рішення щодо роздачі ще не було. Після того, як буде виготовлену всю документацію, треба очікувати затвердження і аж тоді – передача землі. Затвердження буде проводитися на земельній комісії Тернопільської обласної державної адміністрації.

Ми запитали в Держгеокадастрі України, чи так воно є, як говорить Ігор Вонс, чи міг голова адміністрації дати землю промисловості під селянське господарство, чи не завдав цими діями збитків, віддавши те, що можна продавати за мільйони? Просимо здійснити перевірку!

Перевірка, до слова, мала би відбуватися і в обласному Держгеокадастрі. За нашою інформацією новопризначений керівник цієї структури видав наказ щодо проведення перевірки дій посадовців та використання згаданої ділянки. Ми з’ясували, що перевірку має провести Серетний Тарас (який також є депутатом Тернопільської  міської ради). Нещодавно його було повідомлено про підозру у корупційному кримінальному злочині. А ще цей посадовець переміг у конкурсі на посаду одного з керівників управлінь Держгеокадастру в Тернопільській області, зараз чекає призначення. Формально впливу ані на кримінальне розслідування, ані на затвердження на посаді керівник ОДА не має. Але ж мова про представника Президента… Тому звернемося щодо перевірки по трьох гектарах до «центрального офісу» земельників. Коли цікавились ділянкою біля «Росинки» то дізнались, що Тарас Серетний мав провести ще декілька перевірок, пов’язаних з обладміністрацією, але не все зробив…

Наголосимо, що згадані 3 га біля «Росинки» хоч і за межами населеного пункту, але в межах Тернопільської міської ради. Розробляючи містобудівну документацію та зміни до неї (Генеральний план) міська рада визначила цю територію як «торгівельні зони». А в такій категорії селянське господарство не відбувається. Натомість, там передбачене розташування магазинів, торгових центрів, ринків…

Далі буде… Після відповіді Держгеокадастру України.

РАДА БІЗНЕСУ ТЕРНОПІЛЛЯ

Зверніть увагу!

Тернопільські нардепи підтримали Закон про репресивну мобілізацію

11 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону про мобілізацію, повідомили народні депутати. …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *