Закон? Честь? Гідність? – Злочинність! Ганьба! Підлість!

З моменту виникнення суспільства були створені спеціальні регулятори людської поведінки, ними стали різноманітні нормативні системи. Культура поведінки надзвичайно тісно пов’язана із виконанням законів, які по суті своїй регулюють найважливіші суспільні відносини шляхом встановлення

 загальнообов’язкових правил. Особливими правами і обов’язками держава наділила таку категорію громадян, як державні службовці.

Нашому затишному місту просто неймовірно «щастить» на державних службовців, у яких великі проблеми з правилами етичної поведінки, яка в них ґрунтується не на принципах гуманізму й демократизму, а навпаки, на засадах жорстокості  і соціальної нерівності.  Це викликає певну занепокоєність, адже моральна сторона людини дозволяє нам робити висновки, що для такої людини є авторитетом, і у випадку державного службовця, про якого піде мова далі –  це не Закон. 

Сьогоднішній «герой» публікації – кидає чорну тінь на репутацію колег, бо свою він уже заплямував, і мабуть ніякий «Ваніш» йому вже не допоможе.  Однак дивним для мене є те, що ця історія майже не висвітлена у місцевих ЗМІ. Чим можна пояснити таку пасивність?

Мабуть наближається той момент, коли посаду заступника прокурора області скоро можна буде вважати проклятою, адже у 2016 році з неї було звільнено одіозного Івана Антюка за звинуваченням у хабарництві. В цьому мабуть є якась іронія, що посадова особа, органу на який було покладено функцію нагляду за додержанням законів, ці ж закони і порушує. Але, як то кажуть – святе місце, пустим не буває. На вакантну посаду було призначено «сірого кардинала» –  Ігора Ярославовича Мукана, який не пропрацювавши повних два роки був притягнутий кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів до дисциплінарної відповідальності з накладанням стягнення у виді звільнення з посади в органах прокуратури.

Хто ж такий Ігор Мукан?

Свій трудовий шлях у органах прокуратури він розпочав у 2003 році на посаді помічника прокурора Волочиського району Хмельницької області. З 2004 по 2008 рік працював старшим слідчим прокуратури міста Тернополя. У 2008 році перейшов на посаду помічника прокурора Тернополя по догляду за дотриманням законів під час дотримання судових рішень в кримінальних справах де і пропрацював до 2012 року. Згодом, всього за один рік був п’ять разів переведений на різні посади в межах області.

З листопада 2013 року Ігор Мукан знову починає свій «прокурорський вояж», спочатку прокуратура Чернівецької області, потім – Генпрокуратура, у 2015 році – Волинь. Як повідомляє «Прокурорська правда», саме на Волині він почував себе дуже впевнено, подейкують, що він співпрацював з людьми, що займались рейдерською діяльністю. В чому ж полягала допомога «волинської зв’язки»? Все дуже просто – затягування справи, що в свою чергу призвело до ухилення від відповідальності.

Минає ще трохи часу, і Ігор Ярославович повертається на рідну Тернопільщину, заступником прокурора Тернопільської області. В сферу його відповідальності входить робота  відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури, слідчого відділу, відділу підтримання державного обвинувачення в суді, відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру, відділу матеріально-технічного забезпечення та соціально-побутових потреб, відділу фінансування та бухгалтерського обліку. Тобто можна стверджувати, що в плані впливу у заступника – Карт-бланш.  Напрацьовані «волинські вміння» не зникають і поволі трансформуються в «тернопільські»….

Що ж привело пана Мукана до краху?

Приватне підприємство “НИВА & К” зареєстроване і провадить в Тернополі свою діяльність. Одним із засновників якого є ніхто інший, як наближений до місцевої провладної гілки  – Гладкий Михайло Петрович, який раніше очолював  земельну комісію Тернопільської міської ради.  Він відомий тернополянам, як фігурант резонансної справи про «квітковий ринок», який виріс висотою у шість поверхів біля «Орнави». Про нього свого часу було сказано і написано достатньо.

У вересні 2015 року ПП “НИВА & К” подає позов до Господарського суду Тернопільської області про визнання права власності на приміщення “Криті торгові ряди”, що розташовані по вул. Живова, 9 – вул. Шептицького у м. Тернополі. У справі за № 921/966/15-г/13 суддя Стопник С.Г. виносить рішення, яким визнає за Приватним підприємством “НИВА & К” (вул. Чумацька, 14, прим. 1, м. Тернопіль, код 31602695) право власності на приміщення “Криті торгові ряди”, загальною площею 1274,2 кв.м, що включають в себе металевий ангар з кіосками в кількості 64 шт. та ряд кіосків в кількості 56 шт., що розташовані на куті вулиць Живова, 9 Шептицького у м. Тернополі. Хочу зазначити, що таке рішення суду є доволі сумнівним і не зовсім законним. Свого часу, ПП “НИВА & К” звернулась до ТМР з проханням зареєстрували право власності на нерухоме майно (хоча кіоски та ангари не можуть вважатися нерухомим майном, оскільки це тимчасові споруди призначені для здійснення підприємницької діяльності ) і отримало відмову. Тоді ПП “НИВА & К” звертається до суду. З огляду на те, що суд задовільнив позовні вимоги вищевказаного підприємства, це дало можливість зареєструвати право власності на звичайні металеві кіоски, як на нерухоме майно, що  в подальшому давало право отримати земельну ділянку в обхід аукціону. Таке рішення дозволяло ПП “НИВА & К” досягнути неправомірних переваг перед іншими суб’єктами господарювання. Ще й більш  того, позбавило громаду права розпоряджатися земельною ділянкою комунальної власності. І ніби то схема спрацювала на відмінно, але…

Але тут пана Гладкого очікував справжній сюрприз. Незважаючи на відносну дискредитацію прокуратури на Тернопільщині, все таки знайшовся прокурор із принциповою позицією, який домігся скасування рішення Господарського суду Тернопільської області в апеляційному порядку і звернувся до суду із позовом про скасування державної реєстрації речових прав та обтяжень на нерухоме майно. І тут в справу вступає наш «сірий кардинал» – Мукан Ігор Ярославович. Він розпочинає тиск на прокурора, який безпосередньо бере участь у судових засіданнях. Хоча, кому, як не йому знати, що колега чинить згідно букви Закону та на благо громади. Використовуючи своє службове становище Ігор Ярославович починає змушувати прокурора, який безпосередньо займається справою ПП “НИВА & К” відкликати позовну заяву, незважаючи на те, що згідно посадових обов’язків вищевказаний прокурор не знаходиться у його підпорядкуванні. Коли прокурор відмовився виконати протиправну вимогу, «сірий кардинал» почав сипати погрозами… Зазначу, що прокурор, який мав в підпорядкуванні справу ПП “НИВА & К” – жінка. І мабуть саме тому, одним із аргументів в сторону колеги стали погрози сексуальним насильством і навіть груповим, що супроводжувалось нецензурною лайкою. Окрім цього були і погрози відібрати службову квартиру. Ці погрози були сприйняті як реальні. Що і не дивно в такій ситуації.

І знову ж, Мукан Ігор Ярославович повинен знати, що зараз, в сучасній Україні особливо гострою є проблема сексуальних домагань, і що питання гендерної рівності вийшло на перший план у всіх ешелонах влади? Та ні, радянщина і прояви сексизму в купі з погрозами надійно засіли у службовця в голові.

Хтось скаже, що це неможливо, що чоловік, батько і за сумісництвом державний службовець такого рангу, не може дозволити собі такої поведінки і таких слів в сторону не лише колеги, а і жінки. Але ж як відомо, диму без вогню не буває…. 4 липня 2018 року у Києві, кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів розглянула дисциплінарні проступки Мукана Ігоря Ярославовича, і мабуть були надані беззаперечні докази його недостойної поведінки, раз на нього наклали стягнення у виді звільнення з посади в органах прокуратури. На правду, таке рішення приємно здивувало активістів, які на посиленому контролі тримали цю резонансну справу. Адже безпосередній керівник прокуратури області – Перч В’ячеслав Орестович, чи то справді не бачив, чи волів не бачити що його підлеглі роблять в нього під носом. В такому випадку, постає цілком закономірне питання – чи відповідає займаній посаді В’ячеслав Орестович? І чому ним не було надано жодних пояснень щодо абсолютно неприйнятних дій його помічника.

Для роздумів.

Мукан Ігор Ярославович був призначений на посаду заступника прокурора Тернопільської області в серпні 2016 року. Як було вказано вище, він відповідає за роботу відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури, слідчого відділу, відділу підтримання державного обвинувачення в суді, відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру. Прокуратурою  Тернопільської області  в період з 01.07.2016 по 20.11.17 було розпочато 422 кримінальних провадження. А в період з 01.07.2016 по 01.03.2018 до суду скеровано 29 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, які розслідувались слідчими прокуратури. Результативність бажає кращого. На мою суб’єктивну думку, такий низький показник обвинувальних актів, може свідчити про відсутність професіоналізму, або ж «спускання» певних категорій справ за винагороду або іншу неправомірну вигоду, але правди нажаль не знайти, це лише припущення.

Вкотре дивуюсь неухильному маховику популізму, адже кожен прокурор вступаючи на службу в прокуратуру, присвячує свою діяльність служінню Українському народові і Україні та урочисто присягає неухильно додержуватися Конституції та законів України, сумлінно виконувати свої службові обов’язки, сприяти утвердженню верховенства права, законності та правопорядку, захищати права і свободи людини і громадянина, інтереси суспільства і держави, постійно вдосконалювати свою професійну майстерність, бути принциповим, чесно, сумлінно і неупереджено виконувати свої обов’язки, з гідністю нести високе звання прокурора. А насправді за словами присяги в деяких представників цього органу бажання зґвалтувати Конституцію України будь яким неприроднім способом та познущатися з громадян, показуючи свою кричущу вседозволеність і безкарність.

Де ваша доброчесність панове прокурори? І як же ваш девіз «Закон. Честь. Гідність.»?

Автор: Галина Продан

.

 

Зверніть увагу!

Підозру у корупції отримав начальник управління Міноборони за активи на 14 млн. гривень

В Україні скандал за скандалом. Спливають усе нові подробиці махінацій із розкраданням коштів у Міністерстві …

2 коментарі

  1. не узагальнюйте, по окремих працівниках судити про всіх безглуздо

    • Так склалося, що та погань, що є та осідає в провладних кабінетах переважає ту малу кількість порядних людей, що дійсно хоч якось намагаються відстоювати справедливість. В цій статті йдеться не про всіх,а саме про керівництво та окремих людей яке, а точніше про людей які займають керівні посади, та використовують своє положення заради власних благ.Порядних людей ,працівників прокуратури ,які мають власну думку та намагаються дійсно відстоювати справедливість та Закон ця стаття не стосується.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *