Як Тернопільська поліція та прокуратура прикривають руйнацію пам’ятки археології місцевого значення

Ще у квітні  2015  року у Тернополі оприлюднили інформацію про забудову набережної ставу.

Тоді громадські активісти викликали на місце поліцію, яка склала відповідний протокол і пообіцяла розібратися у питання. Поки правоохоронці думали, на місце виріс оглядовий майданчик, причал і паркова. Окрім того, з територію площею кілька “сотиків” зникли всі зелені насадження, повідомляють: Тернополяни.

Сама забудова набережної відбувалася по дорозі на «дальній» пляж. Роботи розгорнулися навпроти однієї із частин будинку за адресою, вулиця Урожайна, 11. Одна із сторін споруди виходить прямо на набережну. Це давнє проблематичне будівництво. Там зараз вже існує будинок, з приводу спорудження якого відкрите кримінальне провадження за фактом незаконного будівництва на території культурної спадщини без археологічних досліджень. Забудовником тоді виступив Френдій Роман Дмитрович. Ще у 2014 році одну із частин він продав Пащенку Володимиру Павловичу. Вже з того часу навпроти почалося ще повноцінне будівництво.

До сих пір на проблему так і не відреагували відповідні служби. За цей час будова була майже завершена. Головна проблема полягає у тому, що орендарю землі, пану Френдію, дали дозвіл на розробку документації з метою укріплення прибережної території. Від того часу, орендар землю встиг перепродати, а укріплення території, очевидно, здійснив за допомогою парковки, пірса і оглядового майданчика.

Цікаво, що за даним фактом вже давно  відкрите кримінальне провадження, але хід йому так і не дають. Кажуть, що «паузу» тримає родич-високопосадовець однієї із зацікавлених осіб.

Хочеться зазначити,що за дивним збігом обставин  зацікавленою особою  є Пащенко Володимир Павлович керівник   ТОВ «ЗАГОТЗБУД»  син якого  Пащенко Віталій Володимирович   є  прокурором  відділу прокуратури Тернопільської області..Тому і не дивно, що дане кримінальне провадження так і залишається мертвим вантажем, а тернополяни і надалі будуть потерпати від прокурорського свавілля та захоплення їх родичами земельних ділянок.

 Крім того, син Володимира Павловича  полюбляє використовувати   свою роботу в прокуратурі для залякування тернополян:https://ternopil.eu/ua/fullnews/230059

Тернополяни можуть ознайомитися із даним кримінальним провадженням,яке так і не розслідується.Натомість хтось уже генералів отримав, як у поліції, так і у прокуратурі.Мабуть, за видатні заслуги.НО перед ким?

Кримінальне провадження за  1201521001000012 від 02.01.2015 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.298 КК України

Френдій Роман Дмитрович незаконного умисного зруйнував пам’ятку археології місцевого значення– двошарового поселення епохи бронзи- ранньозалізного часу та давньоруської культури ХІІ – ХІІІ ст. Тернопіль ІІ (номер в реєстрі новоявлених пам’яток 1685), який всупереч вимогам ст. 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини», провів будівельні та земляні роботи без проведення повного дослідження земельної ділянки площею, 00249 га., за адресою м. Тернопіль, вул. Урожайна, 11, таким чином спричинив шкоду інтересам держави в розмірі 1 429 045,86 грн.

03.12.2007 року Рішенням сесії Тернопільської міської ради № 5/14/53 надано дозвіл громадянину Френдій Р.Д., на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0249 га., для розширення території під будівництво та обслуговування індивідуального житлового будинку за адресою м. Тернопіль, вул. Урожайна ,11.

18.11.2008 року науковим працівником ДП ОАСУ «Подільська археологія»,  Дерехом О.М., складено науковий звіт «Про проведення наукової експертизи земельної ділянки, відведеної за адресою м. Тернопіль, вул. Урожайна, 11», після проведення експертизи на ділянці виявлено двошарову пам’ятку археології Тернопіль ІІІ. 18.11.2008 року Тернопільськоюобласною інспекцією охорони пам’яток історії та культури надано висновок про те, що на земельній ділянці знаходиться пам’ятка археології місцевого значення – двошарового поселення епохи бронзи- ранньозалізного часу та давньоруської культури ХІІ – ХІІІ ст. Тернопіль ІІ (номер в реєстрі новоявлених пам’яток 1685), та проводити будь-які роботи тільки можливо після повного проведення дослідження.

30.04.2009 року Рішенням сесії Тернопільської міської ради № 5/26/124 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею, 00249 га., для розширення та обслуговування індивідуального житлового будинку вул. Урожайна, 11, громадянину Френдій Р.Д.

06.09.2011 року між Тернопільською міською радою та громадянином Френдій Романом Дмитровичем укладено договір оренди землі площею 0,0249 га., за адресою м. Тернопіль, вул. Урожайна, 11, термін дії 5 років до 30.04.2014 року.

26.12.2011 року Управлінням містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради надані містобудівні умови та обмеження на забудові земельної ділянки для будівництва двохквартирногожитлового будинку садибного типу за адресою м. Тернопіль по вул. Урожайна, 11.

19.01.2015 року ДП «ОАСУ Подільська археологія»проведена оцінка руйнування ново виявленого об’єкту культурної спадщини ( №1685 в Переліку ново виявлених об’єктів культурної спадщини)- поселенні Тернопіль- ІІ в м. Тернопіль по вул. Урожайній, 11, за результатами якої вартість даного об’єкт у становить 1 429 045,86 грн.

 

Зверніть увагу!

Підозру у корупції отримав начальник управління Міноборони за активи на 14 млн. гривень

В Україні скандал за скандалом. Спливають усе нові подробиці махінацій із розкраданням коштів у Міністерстві …

2 коментарі

  1. Дайте можливість людям розповідати подібні історіі злодійств влади і прокурорів —і матимемо здвиги , як побачимо кількість злочинів ….проблема в тому, що люди незнають де читати правду і де можуть друкувати правду…..пропонуємо співпрацю, якщо ви справді чесний і сміливий сайт…ми проводимо вже 33 дні акцію в центрі Тернополя у вигляді встановленого намету МОЯ НОВА УКРАЇНА….запрошуємо на переговори кожного, хто втомився від злочинів діючої влади

  2. молодець! зробив красиву набережну яку місцева влада не спроможна зробити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *