У Тернополі “підприємці” прикриваючись строковими сервітутами знищують зелені зони та захоплюють земельні ділянки

 У Тернополі набирає обертів схема знищення газонів, зелених насаджень, дерев під встановлення тимчасових торгових павільйонів (ТС), про що неодноразово писали місцеві ЗМІ. Наприклад, знищення зеленої алеї по вул. 15 Квітня поблизу ринку   «Оріон» почалося ще у 2015 році..

Саме такі зелені алеї поблизу ринків приваблюють підприємців як вигідне місце для розташування МАФів. А ділків із міської ради добряче підробити на таких підприємцях укладаючи строкові сервітути. Зрізка дерев 2017 рік...

Як виявляється все дуже просто, спочатку особа із підприємницькими здібностями звертається до «ділових» людей у Тернопільській міській раді, де узгоджують бажане місце під встановлення кіоску у будь якому зручному місці для торгівлі. Сума хабара залежить від місця розташування торгової точки.

  Отримавши всі необхідні погодження від різних комісій, щасливчик отримує договір строкового сервітуту від територіальної громади за підписом заступника міського голови Вікторії Остапчук. Отримання Договору строкового сервітуту для встановлення тимчасової споруди у більшості випадках є спрощеною процедурою в обхід аукціону, це можна розцінювати як захоплення земельної ділянки для зведення капітального будівництва. Тернополяни вже неодноразово помічали та обурювалися тому, що  за ніч заливають фундамент, встановлюють МАФи на зелених зонах прибудинкових територій.

Цікаво, що ні поліція, ні прокуратура на порушення земельного законодавства за зверненням громадських організацій про самозахоплення, будівництво та знищення зелених зон не реагують . Начальник міської поліції Тернополя пан Гаврилюк ( є членом виконкому міської ради) взагалі саботує будь яку перевірку та притягнення порушників до відповідальності. Виконавчий комітет під керівництвом міського голови навіть за наявності суттєвих порушень при встановленні тимчасової споруди взагалі не виявляє бажання здійснювати будь-який контроль, щодо виявлення, недопущення порушень при встановленні тимчасових споруд, МАФів.

        Рішення постійної комісії з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі щодо демонтажу тимчасових споруд встановлених із порушенням виконавчим комітетом ігнорується. 

          Згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності – це одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту. Наголошуємо на тому, що встановлюється «без улаштування фундаменту»! А що ми маємо насправді?

         Для прикладу –  самозахоплена ділянка по вул.15 Квітня поблизу ринку «Оріон». Тут можемо споглядати картину зведення на зеленій зоні капітальної споруди  Пастирською Марією Кіндратівною, Марчук Зоряною Ростиславівною, Марчук Степаном Анатолійовичом. Усіх їх поєднують родинні зв’язки. Пані Марія є матір’ю Зоряни і свекрухою Степана. 

 Ці люди, посилаючись на договір особистого строкового сервітуту, встановили капітальну одноповерхову споруду яка не піддається перенесенню та не уможливлює повернення земельної ділянки у її попередній стан. Наступний крок – це   відчуження  даної земельної ділянки шляхом приватизації тимчасової споруди як капітальної  та через суд визнання  права власності на дану земельну ділянку. Такі маніпуляції  «підприємців» призводять до втрати   земельних ділянок  які належать громаді. Саме тому для простого підприємця  без «рішал» стає неможливо зібрати погодження від комісій, а саме  від профільної  по розміщенню тимчасових споруд  де головує людина наближена до Романа Заставного, а саме Володимир Дідич.

В кінцевому результаті, якщо все ж таки вдалося зібрати  всі необхідні погодження  залишається укласти   Договір строкового сервітуту за підписом пані Вікторії Остапчук, яка підписується тільки за погодженням  мера. Ну якщо все ж таки вдалося  отримати довгоочікуваний сервітут слід пам’ятати, що за порушення умов договору можуть за рішенням виконавчого комітету демонтувати МАФ , а причину знайдуть завжди. Тепер Ви можете зрозуміти  які шанси простому пересічному підприємцю  отримати сервітут на розміщення тимчасової споруди. На відміну  від випадків, коли  особи  без будь яких проблем отримують сервітути  на зелених зонах де ведуть будівництво,та не будучи підприємцями  здійснюють підприємницьку діяльність не боячись відповідальності.

Як приклад,   одна із  власниць тимчасової споруди (вже капітальної)  біля ринку «Оріон» Пастирська Марія  Кіндратівна є співзасновником бару «Файне Місто» разом  із родиною Заставних. Мабуть, саме тому поліцію та прокуратуру охопила цілковита сліпота на явні порушення псевдо підприємцями  земельного законодавства по вул.15 Квітня поблизу ринку «Оріон».
Зрозуміло, якщо питання про розміщення МАФу «порішали» з певними особами в міській раді то останні звісно намагатимуться всіляко перешкоджати та  унеможливлювати повернення “підприємцями” земельних ділянок громаді Тернополя. Примітка: повернення громаді земельних ділянок здійснюється шляхом демонтажу тимчасової споруди, МАФу та зобов’язанням порушників привести земельні ділянки у попередній належний стан,який був до встановлення споруди.

 

Такі кричущі факти  самозахоплення земельних ділянок та порушення земельного законодавства можна спостерігати у більшості випадків при встановленні тимчасових споруд та МАФів у Тернополі.

Далі буде…

..

 

 

Зверніть увагу!

Переправляли чоловіків за кордон: на Чернівеччині затримано поліціантів із Тернополя

За роки жорстокої війни багато хто з тих, хто добровільно вирушив на фронт, були поранені …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *