Як у Тернополі брати Мазурики разом із мером Сергієм Надалом “освоюють”кошти тернополян

ТОВ «ТОМ-Інвестбуд» ЄДРПОУ 33282104, юридична адреса село Петриків, ВУЛ.ВОЯКІВ УПА, будинок 1, квартира 12,  засновники є два брати Мазурик Віталій Романович та Мазурик Василь Романович, який є директором. Братів Мазуриків тісно пов’язують з міським головою м. Тернопіль Надалом Сергієм Віталійовичем, оскільки після обрання його мером м. Тернопіль розпочались роботи масштабні роботи з капітального та поточного ремонту з заміною асфальтного покриття на бруківку та дані роботи в більшості виконували та виконують ТОВ «ТОМ-Інвестбуд», ПМП «Нортон», ФО-П Мазурик Віталій Романович.

Цікаво, що ТОВ «ТОМ-Інвестбуд» в період з 2009 року по поданий час року уклало 178 угод з бюджетними установами та організаціями на суму близько 188 млн. грн., найбільшим бюджетним розпорядником коштів при цьому є Управлінням житлово-комунального господарства благоустрою та екології Тернопільської міської ради та бюджетні організації м. Тернопіль.

Розпорядник бюджетних коштів, які найбільше уклали договорів з ТОВ «ТОМ-Інвестбуд» Сума Кількість

Укладених угод

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради 84 729 300.18 грн. 85
ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України” 17 805 851.67 грн. 7
Управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради 12 312 718.00 грн. 6
Монастириська міська рада 10 861 079.40 грн. 6
Відділ освіти, молоді та спорту Волочиської міської ради 6 927 841.00 грн. 3
Квартирно-експлуатаційний відділ м. Тернопіль 6 906 208.80 грн. 3
КП “Об`єднання парків культури і відпочинку м.Тернополя” 5 284 407.20 грн. 4
Волочиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5, Волочиської міської ради Хмельницької області 4 748 754.00 грн. 2
КЗ “ДЮСШ з футболу та інших ігрових видів спорту” 4 314 498.00 грн. 1
УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 4 309 533.80 грн. 7

16.02.2017 року Тернопільською місцевою прокуратурою за матеріалами УСБУ в Тернопільській області порушено кримінальне провадження № 42017211100000004 за ч. 3 ст. 190 КК України відносно посадових осіб ТОВ «ТОМ-Інвестбуд», які привласнили кошти місцевого бюджету на  суму 1,2 млн. грн.. під час виконання робіт з капітального ремонту входу в парк ім.. Т.Г. Шевченка.

Згідно ухвал Тернопільського міськрайонного суду по справі №607/10046/17 встановлено, що згідно рапорту оперативного працівника правоохоронного органу (працівника УСБУ) та доданих до нього матеріалів, що надійшли до Тернопільської місцевої прокуратури посадові особи ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд» під час виконання цивільно-правових угод, укладених з іншою юридичною особою, шахрайським способом здійснюють заволодіння грошовими коштами у великих розмірах. (http://reyestr.court.gov.ua/Review/68962163)

Вжитими заходами зафіксовано, що представниками ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд», всупереч норм чинного законодавства, в акти виконаних робіт, які упродовж 2015-2017 рр. виконувались за кошти міської ради, вносились завищені відомості щодо вартості закуплених матеріалів, внаслідок чого загальна кошторисна вартість об’єктів будівництва зростала на 15-30%.

Зазначене стало можливим ще й тому, що проектно-кошторисна документація, яка готується на замовлення УЖКГ Тернопільської міської ради, складається із максимально допустимих ДСТУ Б.Д. 1.1-1-2013 розцінок на ресурси та матеріали, а не середньо ринкових цін.

Упродовж 2015-2017 рр. ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд» освоєно 100 млн. грн. коштів бюджету Тернопільської міської ради, таким чином за орієнтованими підрахунками збитки для міського бюджету становили не менше 20 млн. грн.

Як приклад, ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд» є виконавцем робіт на капітальний ремонт входу в парк ім. Т.Шевченка в районі памятника (загальна вартість 7 млн. 930 тис. грн.), передбачено виконання робіт з укладання основ із щебеню фракцій 5-20, 20-40, 40-70 мм, загальною вартістю 2 млн.грн. Таким чином, ціна щебеню згідно кошторису та підготовлених ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд» актів виконаних робіт коливалась у розмірах 750-800 грн./куб.м. (з ПДВ). Насправді ж ТОВ фактично закупляло щебінь за ціною 150-250 грн. за куб.м. (з ПДВ). Таким чином, завдані збитки у виді неправильного розрахунку прямих витрат за щебеневі фракції складають понад 1,2 млн. грн. В той же час у податкову звітність, відповідальними працівниками товариства надавались відомості, які відображали справжню ціну та обсяги придбаних матеріалів.

Таким чином, завдані збитки у виді неправильного розрахунку прямих витрат. Так, згідно висновку судово-економічної експертизи сума завищення вартості робіт лише по щебню та піску складає 761873,45 грн.

Цікавим є питання чому кримінальне провадження порушене ще в лютому 2017 року коли роботи в парку Шевченка не були завершені, а також чому порушено ч. 3 ст. 190 Шахрайство, та не порушені більш тяжкі статті кримінального кодексу України,  а саме ст. 364 «Зловживання владою або службовим становищем», ст. 191 «Привласнення», а також 366 «Підробка документів службовою особою».

Оскільки завідомо недостовірні акти виконаних робіт підписував розпорядник коштів Управлінням житлово-комунального господарства благоустрою та екології Тернопільської міської ради та безпосередній підрядник ТОВ «ТОМ-Інвестбуд», а також суб’єкт господарської діяльності, який здійснював технічний нагляд за виконанням робіт ( в міській раді це Відділ технічного нагляду).

В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні 26.04.2018 повідомлено про підозру директору ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд» вже за ч. 2 ст. 367 «Службова недбалість» КК України». (http://reyestr.court.gov.ua/Review/74090023)

Оскільки, працівниками Управління Служби безпеки України в Тернопільській області виявлено факт службової недбалості зі сторони посадових осіб ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд», які виконуючи функцію підрядника у договорах, укладених із Управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради, завищували вартість матеріальних ресурсів у актах примірної форми КБ-2в, внаслідок чого спричинили тяжкі наслідки бюджету Тернопільської міської ради.

Проаналізовано і акти форми КБ2в і по інших об’єктах. З метою встановлення конкретного збитку, призначено судово-економічні експертизи і по цих об’єктах, за результатами виконання яких на адресу Тернопільської місцевої прокуратури 15.02.2018 надійшли відповідні висновки експерта. Шляхом аналізу висновків встановлено, що загальна сума збитку, спричиненого бюджету Тернопільської міської ради, складає 1124643,75 грн.

Тут і виникає питання як можливо так недбало ставитись до своїх обов’язків, що ненароком здійснити завищення вартості робіт??? Спочатку мали умисел а в кінці досудового розслідування умисел привласнити кошти пропав- так сі стало???

В роботі правоохоронних органів ніяких суттєвих змін після майдану не відбулось, оскільки далі відбуваються маніпуляції під час досудового розслідування шляхом перекваліфікації злочинів з більш тяжких на середні та легкі, а також направлення до суду одного фігуранта замість групи осіб.

Перекваліфікація на більш легкий злочин може відбутись з двох причин це недопрацювання правоохоронців під час документування злочину або проведення домовленостей між підозрюваним та правоохоронцями.

Судіть самі порушено тяжкий злочин ч. 3 ст. 190 «Шахрайство», а перекваліфіковано на злочин середньої тяжкості ст. 367 «Службова недбалість».

Хтось добряче із правоохоронних органів, прокуратури окрім С.Надала нагрівають  руки  на   даних справах прикриваючи їх.

 

 

 

Зверніть увагу!

Переправляли чоловіків за кордон: на Чернівеччині затримано поліціантів із Тернополя

За роки жорстокої війни багато хто з тих, хто добровільно вирушив на фронт, були поранені …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *