Скандальна забудова на Миру, або чиї інтереси відстоює депутат Яциковська.

 Будівельні афери з легкої руки Надала продовжуються. Дерева зникають, зате гроші осідають в кишенях ділків різного калібру. Умови для “кришування” – ідеальні, особливо коли залучені правоохоронні органи. Ситуація на Миру вийшла за межі правового поля. Доходило навіть до силового вирішення конфлікту. Фігурантом забудови є одіозний  екс-депутат від партії ВО «СВОБОДА», екс-голова земельної комісії, колишній міліціянт Михайло Гладкий. Саме за його сприяння ТзОВ «Акваріум-1» керівником якого є ГАЛАВАН ІВАН ВОЛОДИМИРОВИЧ намагається звести багатоповерхівку сквері.

Свої земельні здобутки за часів каденції в раді пан Михайло намагається примножити. У власності його родини перебуває відпочинково-розважальний комплекс “Братислава”. Та із цим добром він уже прийшов свого часу у міськраду. А ось здобутки (де пан Михайло власник чи співвласник або ж співзасновник юросіб-власників – прим. авт.) від 2010 року вражають: ресторан “Назарія” зі шматком території, яку тернополяни вважають парком, квітковий магазин біля “Орнави”, що виріс завдяки інвестиційній схемі, будівництво СТО на Микулинецькій, ТК “Мандарин”., ряд торгових споруд встановлених із порушенням по вул.Живова. Це лише ті об’єкти, з якими можна пов’язати чоловіка напряму.

Забудовники у сквері по вул. Миру остаточно втратили гальма. Земля на місці скандальної забудови посунулася, а тротуар взагалі «з’їхав» на дорогу. Люди бояться що через зсув ґрунту за ним поїдуть будинки. Сьогодні, 2 травня до забудови в черговий раз прийшли обурені мешканці. Вони вимагають, аби будівництво припинили. На місце події чи не вперше з’явилася депутат округу Оксана Яциковська та забудовник. Останній наполягає, що всі документи на дозвіл будівництва цілком законні. Проте жителі й надалі стоять на своєму, заявляючи, що не допустять зведення багатоповерхівки. Сама депутат поводиться спокійно і каже що її “не залякати”. Нагадаємо, що у серпні 2018 року міська рада прийняла рішення змінити цільове призначення земельної ділянки на вул. Миру. Мешканці написали звернення до міської влади, де вимагали пригальмувати рішення міськради, провести громадські слухання. Написали й дві петиції. Підписались під зверненням 915 тернополян. Місцева влада проблему так і не вирішила. Всім відомо що в місцеву владу йдуть цілими династіями для того, щоб дерибанити найцінніші і невідновлювані ресурси громади. Тернополян важко здивувати новинами про незаконне будівництво. Так само не здивуєш і фактами причетності до таких об’єктів депутатів чи правоохоронних органів. Навіть поліція неохоче вступає в конфлікти забудовників і громади – не цікаво,бо звикли.

Цього разу з реаліями забудови Тернополя зіштовхнулися мешканці району “Дружби”, а саме на окрузі пані Яциковської. Причиною цьому стала корупція – завдяки місцевому депутату, земля, яку роками ніхто не рухав, легко дісталася забудовнику. Можливо, цей факт ніколи не став би відомим, але будівництво, проти якого вже роки протестують активісти і люди, відповідно до існуючих будівельних норм – неможливе. Можна лише здогадуватись, як вплине хід будівництва на прилеглі будинки та сквер, яким вже по півстоліття, адже жодної експертизи з цього приводу проведено не було. Разом з питаннями побутового та житлово-комунального характеру, у мешканців є багато запитань до законності отримання дозвільних документів. Людей дивують екстремально короткі терміни отримання необхідних для початку робіт документів, що наштовхує на підозру про порушення законодавства під-час їх отримання. Як же замовник будівництва ТОВ “Акваріум-1” зміг отримати ділянку під забудову? При цьому проект будівництва не відповідає генплану міста, а кількість технічних порушень заслуговує на відкриття кримінальної справи. Схема, за якою у людей забрали землю, є зрозумілою – на жаль, це не вперше. Але виникає питання, хто за нею стоїть? Та чиї інтереси насправді відстоювала депутат округу Оксана Яциковська? Джерело “20 хвилин” повідомляє, що жителі будинків поблизу колишньої стоянки та скверу на Миру, де триває будівництво, вимагають, щоб там не вирізали дерева.

В міській раді кажуть, що згідно з документами, забудовник може вирізати 11 дерев. Але заплатить за них. Мешканці будинків бояться залишитися без скверу. Адже, за їхніми словами, дерева вже почали обливати кислотою, а межі будівництва були іншими  паркан трохи пересунули далі у сквер. Люди переконані, що на цьому забудовник не зупиниться і захопить ще частину скверу, який є громадським місцем. Ще кажуть, через те, що там риють, уже потріскав тротуар. У відповіді від міської ради на інформаційний запит йдеться про те, що ТОВ “Акваріум-1”, яке є забудовником, отримало дозвіл на будівництво багатоповерхівки з вбудована-прибудовними приміщеннями громадського призначення та гаражем за адресою вул. Миру, 4В.

Щодо дерев, то є документи, на підставі яких забудовник може вирізати дерева після огляду ділянки, зелених насаджень та складеного акту. І в такому випадку не потрібен дозвіл, ордер. Згідно із відповіддю, 14 березня за результатами обстежень такий акт склали. У ньому зазначено, що 11 дерев підлягають видаленню, а забудовника зобов’язано здійснити оплату згідно з розрахунком. З цього приводу є питання: Де була пані депутат коли люди перешкоджали незаконній забудові? Політики вони такі. Бігають по партіях і блоках від виборів до виборів. Сьогодні в них непримиренні протиріччя з громадою, а завтра та ж громада — інструмент досягнення цілі. Отже, маємо те шо маємо.

P/S. 12.2012 року Товариству з обмеженою відповідальністю «Акваріум-1» видано містобудівні умови та обмеження на будівництво готельно-розважального комплексу з авто мийкою самообслуговування за адресою: вул.Миру, 4в.
Враховуючи соціальний резонанс та звернення громадян, що оточують місце будівництва, виконавчим комітетом Тернопільської міської ради 20.05.2015 року було прийнято рішення «Про скасування містобудівних умов та обмежень № 215 від 07.12.2012 року забудови земельної ділянки за адресою: вул.Миру, 4в».
Дане рішення по добре спланованій схемі міського голови та Михайла Гладкого було оскаржене ТзОВ «Акваріум-1» в судовому порядку. За результатами розгляду 26.06.2015 року Тернопільським міськрайонним судом прийнято постанову, якою скасовано рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради «Про скасування містобудівних умов та обмежень № 215 від 07.12.2012 року забудови земельної ділянки за адресою: вул.Миру, 4в».
22.04.2015 року ТзОВ «Акваріум-1» видано декларацію про початок виконання будівельних робіт за № ТП 083151120567 зареєстровано Управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції Тернопільської області. .
Також, слід зазначити, що 14.09.2012 року між Тернопільською міською радою та ТзОВ «Акваріум-1» укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,39 га по вул.Миру, 4в, про що в книзі записів засвідчення факту реєстрації вчинено запис за № 4687. Договір укладено терміном до 17 серпня 2022 року.

Зверніть увагу!

Раптова хвороба підірвала здоров’я “мажорних” ухильників від призову.

Незважаючи на постійну  мобілізацію в Україні, жодна з хвиль не торкнулася чиновників, бізнесменів та їхніх …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *