Тернопільська МАФія

Як тернополянам вже відомо, в місті процвітають корупційні схеми створені посадовими особами ТМР у зв’язці із працівниками прокуратури та місцевої поліції. Особливо це помітно на хаотичному розташуванні тимчасових споруд (ТС), МАФів тощо, більшість яких розміщають із порушенням умов договору строкового сервітуту та вимог паспорта прив’язки.

Схема працює таким чином, що деякі підприємці через «рішал» у ТМР за хабар, сума якого залежить від місця розташування МАФу, отримують сервітути на розміщення (ТС) на зелених зонах та не тільки. Зводять капітальні споруди, потім виробляють технічну документацію на них, реєструючи право власності. Таким чином, громада Тернополя, через відсутність зі сторони ТМР будь якого контролю за дотриманням умов договору строкового сервітуту та вимог паспорта прив’язки втрачає комунальну землю. Чиновники ТМР діючи під прикриттям посадових осіб прокуратури та поліції, розбазарюють комунальну землю в обхід аукціону.

Схема полягає у тому, що отримавши сервітут на розміщення ТС особа може зводити будівлі, а згодом і узаконити землю під капітальною будівлею. Доказом такого собі дерибану землі та бездіяльності місцевої влади є те, що на неодноразові звернення та повідомлення про факти порушень, викладених вище, було отримано банальні відписки та не бажання здійснювати будь-який контроль. Прокуратура та поліція отримавши повідомлення про порушення як земельного законодавства, так і містобудівного законодавства, надає відписки, що ТМР надала сервітут на розміщення тимчасової споруди. В дерибані землі зацікавлені і самі депутати. На голосуванні про виділення земельної ділянки під будівництво завжди є стабільна більшість, яка це підтримає. Мовляв, міський бюджет отримає додаткові надходження, але з іншого боку, людина, яка хоче збудувати об’єкт, завжди має ресурси домовитися з депутатами.
Як працює така схема добре видно на прикладі вулиці 15 Квітня, де громадська організація «Громадський спротив корупції» понад два роки намагалася зупинити незаконну забудову на ділянці яка належить до зеленої зони. Історія розпочалася навесні 2017 року, саме тоді «невідомі люди» зрізали 21 дерево біля ринку «Оріон». Місту було завдано непоправних збитків в питанні екології, а також матеріальних на суму 25 776 грн. Громадська організація робить інформаційні запити в різні урядові структури щодо перевірки законності встановлення даного МАФу та вжиття заходів щодо його усунення і приведення території до належного стану. Що з цього вийшло, читайте далі.
Весною  громадська організація «ГСК» звернулась до Головного управління  Держеокадастру у Тернопільській області, щоб перевірити підозру про самовільне захоплення ділянки. Після перевірки факт самозахоплення підтвердився, громадяни Марчук Зоряна, Марчук  Степан та Пастирська Марія самовільно захопили ділянки в розмірі по 0.003 га., Даний запит був направлений і до Державної екологічної інспекції в Тернопільській області про факт знищення зелених насаджень та залиття бетонного фундаменту. На інформаційний запит від 09. 05. 17-р. №78 до ТМР щодо надання дозвільних документів на розміщення групи тимчасових споруд по вул. 15 Квітня, виконавчий комітет повідомив, що Тернопільською міською радою дозвільні документи на розміщення тимчасових споруд за вказаною адресою не видавалися.
Щоб дізнатись про розгляд справи працівниками поліції громадська організація робить інформаційний запит. Відповідь вражає! Лейтенант поліції Кульпа С.Г., не знайшов складу злочину зіславшись на виданий комісією впорядкування дрібної роздрібної торгівлі та тимчасових споруд побутового призначення строковий сервітут від 29 червня 2017 виданий ФОП Пастирська..
На інформаційний запит щодо розірвання Договору особистого строкового сервітуту із порушниками умов договору та вимог паспорта прив’язки, ТМР надала відповідь, що громадянам Марчук З. Р., Марчук С. А., Пастирській М. К. продовжено договори сервітутів. Отже, посадовими особами не було взято до уваги грубі порушення норм земельного та містобудівного законодавства  при встановленні тимчасової споруди.  Не було складено відповідно до чинного законодавства обов’язковий для виконання припис про розірвання договору оскільки сервітут не передбачає капітального будівництва (облаштування фундаменту).
Такий висновок ґрунтується на положеннях Законів України “Про місцеве самоврядування в Україні” (ст.ст. 16, 26); Про благоустрій населених пунктів”; Про регулювання містобудівної діяльності” (ст. 28); Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.11.2011 № 244, статей 83, 116, 123-126, 212 Земельного кодексу України.
Водночас, було направлено запит до ТМР щодо питання чи входить у завдання муніципальної інспекції контроль за дотриманням суб’єктом підприємницької діяльності належного виконання умов паспорта прив’язки при встановленні малих архітектурних форм. Виконавчим комітетом ТМР було повідомлено, що контроль за порушення Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” не відноситься до їх компетенції.
У відповідь на черговий запит до ДАБК ТМР стосовно надання інформації чи станом на 01 07 2019 правоохоронні органи посприяли в проведенні перевірки стосовно дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності за адресою м. Тернопіль, вул. 15 Квітня. з’ясувалося, що відділ ДАБК ТМР повторно звернувся до Тернопільського управління ВП ГУНП в Тернопільській обл. щодо сприяння проведення перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності по вул. 15 Квітня, але відповіді від Тернопільського відділу поліції ГУНП в Тернопільській обл. не надходило.
Щоб з’ясувати чи буде кримінальна відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво, ГО було скеровано запити до Прокуратури м. Тернопіль щодо вжиття заходів стосовно притягнення до відповідальності осіб причетних до здійснення незаконних будівельних робіт по вул. 15 Квітня. Тут відзначився начальник поліції Тернополя, заодно член виконкому Тернопільської міської ради – Гаврилюк.                                                Цей одіозний поліціянт фактично «кришує» тернопільську МАФію, отримуючи за це відповідні дивіденди — фінанси та землю.  У листі пан Гаврилюк посилається на “укладення договорів сервітуту” за адресою м. Тернопіль, вул. 15 Квітня, і не бачить підстав для початку розслідування.  Як же прокурори “перевіряли”, якщо не угледіли, що рішення про надання сервітуту було надане після захоплення земельної ділянки? Це, у свою чергу, слугувало підставою вважати тимчасову споруду самочинно побудованою.

Водночас факт отримання підприємцем паспорту прив’язки тимчасової споруди для підприємницької діяльності, не свідчить про виникнення права користування земельною ділянкою комунальної власності.
Таким чином, громадська організація “ГСК” спираючись на означені норми просила застосувати до підприємця відповідальність, передбачену ст. 212 Земельного кодексу України1 та ст. 376 Цивільного кодексу України2. Нагадаємо, що ст. 212 ЗК регламентує питання повернення самовільно зайнятих земельних ділянок, а ст. 376 ЦК — питання, пов’язані із самочинним будівництвом. В результаті, повна бездіяльність Тернопільської місцевої прокуратури та нереагування на порушення земельного законодавства фізичними особами.

Прокурори області продовжують покривати земельних ділків при владі та коло неї. Відповідь О.Маслюка  працівника прокуратури області – яскравий приклад публічної та неприхованої діяльності «бізнесменів» у прокурорських погонах:

Фактично нічого не змінилося: бездіяльність прокуратури у справі контролю за діяльністю влади та правоохоронних органів, а також пряма участь її працівників у організованих ділками при владі злочинних угрупуваннях по розкраданню бюджетних коштів та земель.
Отже, чиновники протягом двох років перекидали одне одному звернення, надсилали стандартні відписки з констатацією очевидних фактів та не вчиняли жодних дій з метою відстояти інтереси громади. Керування в місті так званої Свободівської влади запам’ятається тернополянам, як «часи великого земельного дерибану». Ніяк не можуть втриматися від махінацій та порушення закону.                                                                                                    Тому будь -які заяви по впорядкуванні   МАФів та контролю за їх  розміщенням у Тернополі  є неправдивими .  Адже  жага  до легкої наживи переважає честь та совість місцевої влади.

  

 

Зверніть увагу!

Раптова хвороба підірвала здоров’я “мажорних” ухильників від призову.

Незважаючи на постійну  мобілізацію в Україні, жодна з хвиль не торкнулася чиновників, бізнесменів та їхніх …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *