Скандальна забудова від В. Лила: як тернополяни рятують сквер.

В новий рік з новим скандалом. Мова йде про незаконне будівництво багатоповерхівки у зеленій зоні на вулиці Слівенській, яке вимагали зупинити мешканці. Крім того, це один з небагатьох зелених клаптиків, які лишились на Східному.

Генеральний директор ТОВ “Тернопільбуд” Василь Лило один з улюблених будівельників С. Надала. В неофіційних розмовах його називають монополістом на тернопільському ринку нерухомості. За деякими даними, частка новобудов, які споруджує “Тернопільбуд”, сягає шестидесяти, а то й більше відсотків. Скандальний забудовник кілька разів поспіль обирався депутатом Тернопільської міської ради. З приходом в політику пан Лило, вирішує чимало необхідних для себе питань.

За час каденцій став фігурантом закритих кримінальних проваджень та найбільш суттєвих будівельних скандалів, пов’язаних з ущільненням забудови міста, що викликала обурення місцевих жителів.

Історія розпочалася ще за каденції Богдана Левківа. Будівельна компанія ТОВ “Тернопільбуд” переносить високовольтні лінії електропередач по просп.Злуки, вул.Коновальця, вул.Слівенській і на заміну безоплатно отримує великі земельні ділянки під будівництво багатоквартирних будинків. Протягом наступних років забудовуються практично усі ділянки окрім “конфліктної” на вулиці Слівенській, яку місцеві мешканці активно боронили та назвали “Бузковим гаєм”.

Попри опір жителів забудовник не полишає спроби отримати земельну ділянку для початку робіт. В цьому активно сприяє міський голова С. Надал. Коли у 2016-му році на ділянку “Бузкового гаю” закінчується договір оренди, В. Лило звертається до міської ради за його продовженням.
21 квітня під час 7-ї сесії, Сергій Надал кілька разів ставить на повторні голосування питання про продовження договору оренди, щоб досягнути бажаного результату.

Оголошуються перерви, ведуться індивідуальні “бесіди” з фракціями та депутатами. Міський голова запевняє, що забудови скверу не буде. Але більшість депутатів в усні “гарантії” не вірять і не дають достатню кількість голосів.
Після довготривалих суперечок за наполягання деяких депутатів, термін продовженого договору скорочується до 1 року і, що найголовніше, додається ще один пункт — пошук рівноцінної ділянки в іншому місці для забудови. Тобто «Житло» погодилось відмовитись від будівельних намірів у сквері, якщо їм дадуть іншу ділянку. Причиною таких дій, було обурення місцевих жителів.

У 2017-го році на 19-й сесії з ініціативи та майже агресивного наполягання міського голови Сергія Надала депутати одним питанням одностайно продовжують договори оренди близько трьомстам заявникам. Серед них і по земельній ділянці “Бузкового гаю”, де вже збіг попередній річний термін. Проте навіть продовжений договір оренди все ще не давав змоги будувати, бо діяла правка про заборону видавати містобудівні умови та обмеження 2016-го року.

15 червня 2018-го року на 25-й сесії приймається рішення міськради з назвою яка не привертає уваги “Про внесення змін до рішень міської ради”. У ньому ряд підпунктів з різними “технічними” правками як то виправлення помилок у прізвищах та цифрах. Але п.4 цього рішення під назвою “Внести зміни в пункт 4 рішення міськради від 21.04.2016р. №7/24/108”, виписаний без назви питання до якого вносяться зміни та ще й так що з нього не відразу зрозумієш суті зміни, насправді повністю знімає блокування можливості будівництва. Депутати прийняли ці хитрі правки без будь-якого обговорення.
Ось це рішення – https://tmrada.gov.ua/sesiya/rishennya-sesii/21114.html.

Тепер забудовнику нічого не заважає розпочати будівництво.

6 вересня люди прийшли на засідання сесії щоб припинити знищення зеленої зони. На той час вже була створена ініціативна група. Активістка Жанна Кійко запевняє, що люди вже зібрали підписи і будуть надалі звертатися у міську раду, до забудовника, архітекторів і навіть у столицю.
– Ми вже оформили відповідні подання, зібрали таку кількість підписів, що вона перевищує необхідну. Чужого нам не треба, а свого ми не віддамо, — розповідає пані Жанна.

На сайті міської ради вже традиційно запевнили “…Щодо питання на вул. Слівенській, то міський голова зазначив, що буде проконтрольоване узгодження всіх проблемних питань із мешканцями”. Власне маніпуляція – це ще один з улюблених способів міського голови щоб згодом дати дозвіл на те, що заборонено законодавством і здоровим глуздом.
Для маніпуляцій на рівні містобудівних умов та обмежень, в нього є вірний соратник архітектор Василь Бесага. Якщо така схема не спрацює, то на випадок є окремі судді, які займаються узаконенням самобудів через низку юридичних колізій.

08.10. 2018 року начальник управління архітектури Тернопільської міської ради Василь Бесага підписав містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єктів будівництва багатоквартирного житлового будинку. Йдеться про будівництво на території “Бузкового гаю”. Тепер, згідно з містобудівною документацією це — землі під забудову. Площа землі — 44 сотки, кадастровий номер 6110100000:08:017:0012. Містобудівні умови і обмеження отримало ТОВ “Житло”. Максимальна висота об’єктів — до 36 метрів.

Боротьба проти незаконної забудови продовжується. На попередньої сесії було питання продовження договорів оренди, одне рішення на усіх орендарів, що б не роздивилися, хто там є. Але депутат від «Самопомочі» Андрій Шкула побачив у списку це само підприємство «ТОВ Житло». Не вийшло заховати.  Шула наполіг, щоби це питання було вилучено зі списку і голосувалося окремо. Депутати його підтримали. Та чи вистачить в громади сил і терпіння і далі боротися за збереження ” Зеленого гаю”, побачимо.

Зверніть увагу!

Раптова хвороба підірвала здоров’я “мажорних” ухильників від призову.

Незважаючи на постійну  мобілізацію в Україні, жодна з хвиль не торкнулася чиновників, бізнесменів та їхніх …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *