Негативний екологічний вплив діяльності Тернопільської міської ради

Останнім часом тернополян все більше обурює масова вирізка дерев, численні забудови громадських територій, зелених насаджень. Окрема тема, це так зване омолодження дерев у Тернополі.
На своїй сторінці у facebook голова ГО «ЕКОАЛЬЯНС» Олександр Філь написав:

Ми неодноразово зверталися до пана Надала про припинення дикого омолодження дерев зі знищенням їх крон. Такі дії можна порівняти із нищенням  багатьох дерев. Тому що саме крони дерев виконують функцію очищення повітря, насичення його киснем. Можемо нагадати, що людина без повітря може прожити кільки хвилин.
Але звернення до міського голови Тернополя нічого не дають. Складається враження, що у Тернополі запущена дика система знищення, але ні тернополян, ні владу це не хвилює. При тому слід врахувати, що на це витрачаються великі бюджетні кошти.
Привожу приклад – тиждень тому знищені крони 25 великих кленів біля стадіону 10 школи. Дерева абсолютно здорові, далеко від будинку та стадіону. Питання до заступника міського голови Тернополя з комунальних питань пана Стемковського та начальник управління ЖКГ пана Соколовського – хто погоджує такі дії? Коли закінчиться екологічний вандалізм у Тернополі? Хто за це буде відповідати?
Дивиться фото. останнє фото — якими були дерева..

P.S

І̲н̲с̲т̲р̲у̲к̲ц̲і̲я̲:̲ ̲Щ̲о̲ ̲р̲о̲б̲и̲т̲и̲ ̲п̲р̲и̲ ̲в̲а̲р̲в̲а̲р̲с̲ь̲к̲о̲м̲у̲ ̲о̲б̲р̲і̲з̲а̲н̲н̲і̲ ̲д̲е̲р̲е̲в̲?
Прийшла весна, і комунальники ломанулися різати дерева. Останнім часом єдиний метод, який вони використовують – це ТОПІНГ (у нас це називають “омолоджуванням”) – знищення всієї крони дерева.
Насправді ця обрізка до “голого стовпа” є незаконною і відбувається виключно тому, що мешканцям або байдуже, або вони не знають, куди звертатися, щоб це зупинити. Отже – що робити і куди звертатися?

1. Чому це погано?
Така обрізка шкодить дереву. Після неї воно всихає одразу, або живе лише кілька років. Через втрату крони в рослини припиняється процес фотосинтезу, завдяки якому вона отримувала живлення. Без “їжі” дерево слабне, на нього нападають шкідники і патогенні гриби, по стовбуру поширюється гниль – вже через кілька років обрізане дерево стає аварійно небезпечним, хоча раніше таким не було.
Деякі породи дерев взагалі не переносять такої обрізки і гинуть першими: клен, біла тополя, береза, хвойні.
 
2. Чому це незаконно?
Обрізане до стовпа дерево вважається ПОШКОДЖЕНИМ до ступеня припинення росту – тобто до загибелі.
1) Постанова Кабміну №559 «Про такси для обчислення розміру шкоди, завданої зеленим насадженням у межах міст»:
– дерево з видаленням (обшморгом) крони від 1/3 до 1/2 її довжини відноситься до категорії п̲о̲ш̲к̲о̲д̲ж̲е̲н̲и̲х̲ дерев, а дерево з видаленням більше половини довжини крони відноситься до категорії дерев, п̲о̲ш̲к̲о̲д̲ж̲е̲н̲и̲х̲ ̲д̲о̲ ̲с̲т̲у̲п̲е̲н̲я̲ ̲п̲р̲и̲п̲и̲н̲е̲н̲н̲я̲ ̲р̲о̲с̲т̲у̲.
 
2) Стаття 153 Кодексу України про адміністративні правопрушення (КУПАП): “Знищення або ̲п̲о̲ш̲к̲о̲д̲ж̲е̲н̲н̲я̲ зелених насаджень в населених пунктах”.
 
3) Стаття 152 КУПАП: “Пошкодження обєктів благоустрою”.
* зелені насадження є елементами об’єктів благоустрою відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», ст.21, ч.1, п.2.
 
3. Яка ж обрізка правильна?
Згідно з Правилами утримання зелених насаджень в містах України (Наказ №105 від від 10.04.2006) є три види обрізання:
 1) ̲ф̲о̲р̲м̲у̲в̲а̲л̲ь̲н̲е̲ – здійснюється для формування крони, видаляються лише 1-2-річні паростки (ті що виросли за останній рік-два).
В міській практиці це також – підняття крони (над тротуарами і проїжджою частиною, біля дорожніх знаків тощо), пониження крони (під електромережами та іншими комунікаціями), прорідження крон дерев для кращого освітлення приміщень тощо.
 2) ̲с̲а̲н̲і̲т̲а̲р̲н̲е̲ проводять для видалення сухих та аварійних гілок. Проводять його в період вегетації (коли дерево зелене), щоб не сплутати сухі з живими.
 3) ̲о̲м̲о̲л̲о̲д̲ж̲у̲в̲а̲л̲ь̲н̲е̲ застосовується лише до СТАРИХ дерев, у яких всихає верхівка. Воно проводиться поступово ПРОТЯГОМ 2-3 РОКІВ.
За один раз можна зрізати до 30% крони. Отже, в перший рік зрізають третину гілок (починаючи зверху), що спонукає старе дерево відрощувати молоді пагони. На другий рік – ще 1/3 старих гілок. І на третій рік за необхідності зрізають решту старих гілок – а за ці роки в дерева вже виросли молоді гілки, тому воно без зайвого стресу переживає цю поступову обрізку.
Як бачите, це не має нічого спільного з тим, що роблять у нас – коли приїхали і за один раз залишили від дерева голий стовбур – і називають це «омолодженням».

4) Після обрізки місця зрізів повинні бути замазані фарбою (п. 9.1.11.2 Правил). У нас цей пункт комунальники ніколи не виконують ─ між тим саме через відкриті рани в дерево проникають шкідливі мікроорганізми й грибки, які зрештою і призводять до його загибелі.

4. Куди звертатися?
Для початку: ФОТОГРАФУЙТЕ: робітників, номери їхнього транспорту, самі дерева.
Викликайте:
1) поліцію ─ напишіть заяву за згаданою ст.153 КУПАП про пошкодження зелених насаджень.
Якщо обрізка вже відбулася, дерева пошкоджено.
Напишіть заяву в:
1) інспекцію з благоустрою свого міста, ось зразок:
https://docs.google.com/document/d/1gCQEFy7q8Ksx9tKQTIb2x_TyaS6Rc08L0jDEvkQpdcA/edit?usp=sharing
2) екологічну інспекцію свого міста, зразок:
https://docs.google.com/document/d/1wfnlIKJcUtbUe2fnPf-OJpH2GauzUtF6-qm29OoVhjA/edit?usp=sharing

Якщо ви не знаєте, ХТО обрізав дерева, напишіть запит у міську раду (занесіть у відділ звернень громадян), і вам нададуть відповідь через 5 робочих днів, зразок:
https://docs.google.com/document/d/1qCIUZSuBvHyRsyUwrsbpHpUO6l8_8SShd1IYSwByZFI/edit?usp=sharing

Ми сплачуємо наші податки за роботу комунальних служб і маємо право вимагати, щоб їхні дії відповідали українському законодавству.

Інструкція на випадок незаконного спилювання дерева:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205455658349893&set=a.1063277961201.9115.1803550852&type=3&theater

 

Зверніть увагу!

Підозру у корупції отримав начальник управління Міноборони за активи на 14 млн. гривень

В Україні скандал за скандалом. Спливають усе нові подробиці махінацій із розкраданням коштів у Міністерстві …

1 Коментар

  1. Для такого “ОБЦИБУШЕННЯ” дерев треба ДОЗВІЛ ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *