Як тернопільські “свободівці” на комунальній землі автомийки будують

10 соток комунальної землі міськрада віддала своїм, а свої — бізнесу. Як результат — на земельній ділянці з’явилась автомийка, перевіряти законність якої контролюючі органи не поспішають, мовляв нема підстав. Тим не менше, претензії таки з’явились у Держгеокадастру. Відреагувала і прокуратура. Йдеться зокрема про ділянку на вул. Будного за кадастровим номером 6110100000:13:014:0022, площею 0,1 га, що перебуває на праві постійного користування у КП “Тернопільбудінвестзамовник”. Тут доволі швидкими темпами з’явився новий об’єкт – респектабельна автомийка під назвою “Преміум” з адресою Будного,2-В. І все б нічого, якби не одне “але”: земля під автомийкою – комунальна. Однак завдяки черговій інвест-угоді тут з’явився приватний об’єкт, і сама земля також може перейти у приватні руки.

Інвест-угода укладена з порушенням

Зокрема, клубочок із питань хто будував та чи законно почав розплутуватись після скарг громадських активістів в Головне управління Держгеокадастру. Як виявилось після проведення ним перевірки, ділянку із цільовим призначенням “для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства” ще у 2012 року Тернопільська міськарада передала своєму комунальному підприємству “Тернопільбудінвестзамовник”, а воно у 2018 році уклало інвест-угоду із ФОПом Паскевичем Андрієм Ярославовичем. Предметом інвестування, згідно із згадуваною угодою, є діяльність з будівництва та обслуговування станції технічного обслуговування. Підприємець на власний ризик і за власні кошти зобов’язується провести весь комплекс будівельних робіт, визначений в проектній документації з будівництва автомийки. А от славнозвісне КП “Тернопільбудінвестзамовник” зобов’язувалось ввести в експлуатацію автомийку та сприяти в оформлені права власності на збудоване приміщення. Який зиск бюджету міста від того, що комунальне підприємство дозволило безкоштовно збудувати приватному підприємцю на комунальній ділянці приватну автомийку та ще й зобов’язується допомогти в оформлені права власності на інвестований об’єкт нерухомості, невідомо. А от далі за типовою схемою приватний підприємець може звернутись до міської ради, щоб рішенням сесії йому виділити землю для обслуговування приватного об’єкту нерухомості. І чергова комунальна ділянка знову може стати приватною. Утім, державна чи комунальна земля, право на неї має продаватись на земельних торгах. Тож Держгеокадастр прийшов до висновку, що інвест-угода між ФОПом та КП міськради має бути визнаною недійсною. – Інвестиційна угода на будівництво об’єктів інвестування, укладена з порушеннями вимог статей 124, 134 Земельного кодексу, статей 203, 215 Цивільного кодексу, що є підставою визнання недійсності вказаної угоди, – відповіли в управлінні. – За результатами перевірки направлено лист до Тернопільської обласної прокуратури щодо вжиття заходів реагування в межах наданих повноважень.

“Підстав для перевірки нема”

Фактично, Держгеокадастр вказав на те, що нема законних підстав для будівництва на цій земельній ділянці. Тож, їхній лист-відповідь разом із заявою-повідомленням про злочин та вимогою провести позапланову перевірку громадські активісти надіслали у відділ державного архітектурно-будівельного контролю міської ради під керівництвом Михайла Горішнього. Адже до компетенції цього відділу входить як надання дозвільних документів, так і їхнє скасування. Прикладами можуть слугувати скасовані декларації про готовність до експлуатації багатоповерхівок на Херсонщині та Миколаєві. Утім відділ Держархбудконтролю міськради проблем не побачив – в ході проведення позапланової перевірки порушень містобудівного законодавства не виявлено, відповіли тут. Також громадські активісти звернулись щодо законності діяльності автомийки і у Держекоінспекцію. Адже результатом діяльності будь-якої автомийки є забруднена хімічними засобами для миття автотранспорту вода. Відповідно, такий об’єкт мав би мати дозвіл на скиди забруднюючих речовин. Чи є такі дозволи у автомийки на Будного, активісти і поцікавились в Держеконспекції. У Держекоінспекції сказали, що є договір на водопостачання та водовідведення води з КП “Тернопільводоканал” на підставі договору № 6543. Тож, виходить, що питали їх про горох, а відповіли вони про гречку. Врешті, як пояснювали наприкінці лютого у Держекоінспекції журналісту, для проведення позапланової перевірки нема підстав. Мовляв, щодо цього об’єкту є у них кілька звернень, але ні одне не підходить, бо для реакції має бути вказана підстава для перевірки і заява має бути від фізичної особи, а не ГО, громадських активістів, журналістів. Причому, громадські активісти писали звернення якраз як від жителів Тернополя з ПІБ та адресою без згадки будь-якої ГО. Також пояснили, що “наглядають за об’єктом”, аби у разі чого не виникало критичної ситуації, але перевірки не проводять.

Кримінальну справу таки відкрили

Натомість на появу такого об’єкту, а зокрема на земельний аспект відреагували у прокуратурі. У лютому 2020 року тут відповіли, що відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 364 КК “Зловживання владою або службовим становищем”. Як просувається розслідування, розповіли у прокуратурі 25 березня. – 07.02.2020 року Тернопільською місцевою прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовим становищем службовими особами одного з комунальних підприємств, – йдеться у відповіді прокурора Тернопільської місцевої прокуратури Галини Колесник. – Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні доручено здійснювати Тернопільському ВП ГУНП в Тернопільській області, процесуальне керівництво здійснюється Тернопільською місцевою прокуратурою. В ході досудового розслідування витребовуються документи з Тернопільської міської ради, виконується ухвала слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду про тимчасовий доступ до речей і документів Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області та інше. Станом на даний час триває досудове розслідування. До слова, знайти навіть у Інтернеті якісь відомості про нову автомийку за адресою Будного,2В нам не вдалось. Власне, адресу автомийки дізнались з Реєстру речових прав на нерухоме майно через пошук за кадастровим номером ділянки. Як виявилось, автомийку здали в експлуатацію 5 листопада 2019 року. Підставою для виникнення права власності є декларація про готовність об’єкта до експлуатації, інвестиційна угода; договір про спільну діяльність від 1 вересня 2019, видавник — Паскевич А.Я., Головко М.В.; акт прийняття передачі майнових прав від 2 жовтня 2019, видавник — КП “Тернопільбудінвестзамовник”, Паскевич А.Я., Головко М.В.

Власне, автомийка має два власники, один із яких — Головко Мар’яна Василівна. Жінка з таким же ПІБ згадується й у деклараціях уже екс-нардепа від ВО “Свобода” – Михайла Головка. Чи з’явиться такий об’єкт в декларації — побачимо. Як кажуть фахівці, інформація про придбання майна членом сім’ї відображається лише в щорічній декларації. Таку він ще цьогоріч подавати має. Традиційно це робилось до 1 квітня. Однак цього року терміни продовжено до 1 червня.

Джерело : terminovo.te.ua

Зверніть увагу!

Раптова хвороба підірвала здоров’я “мажорних” ухильників від призову.

Незважаючи на постійну  мобілізацію в Україні, жодна з хвиль не торкнулася чиновників, бізнесменів та їхніх …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *