Сквер по вул. Миру у Тернополі: як суддя Чепенюк підіграла забудовнику

Тернопільський окружний адміністративний суд не задовольнив позов щодо незаконного будівництва в сквері на вул. Миру. Громада готує апеляцію.

Історія зі скандальним будівництвом розпочалося ще на початку 2012 року, під час першої каденції Сергія Надала, коли Тернопільська міська рада віддала в оренду ТОВ «Акваріум» 39 сотих землі на вулиці Миру. Товариство отримало в тому ж році містобудівні умови та обмеження. Ця площа містила 24 сотих автостоянки та 15 сотих скверу.

Допоки будівництва не розпочинали, мешканці й не здогадувалися, який сюрприз їм підготували.
Люди неодноразово просили владу знайти виважене рішення. Проте все марно, адже у забудовника був надзвичайно потужний дах. Михайло Гладкий є другом і однопартійцем мера міста. Саме з ним пов’язують забудови масштабних проєктів, фактично без відповідних дозвільних документів.
В першій інстанції справу розглядала суддя Чепенюк О. В. Мешканці вул. Миру, зверталися до суду з позовом в якому просили визнати протиправними та скасувати містобудівні умови та обмеження, а також реєстрацію дозволу на початок виконання будівельних робіт для об’єкта будівництва “Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями господарського призначення та гаражем”. В позовній заяві вказано на те, що здійснення незаконного будівництва, з порушенням норм законодавства у сфері містобудівної діяльності, правил будівництва без додержання відповідних нормативів може призвести до руйнування суміжного житлового будинку.
06.04.2020 до суду надійшло клопотання про призначення експертизи, зумовлене тим, що в матеріалах справи міститься наукове обґрунтування щодо необхідності віднесення земельної ділянки до земель рекреаційного призначення (облаштування скверу). Люди просили призначити комплексну будівельно-технічну, земельно-технічну, екологічну та експертизу з питань землеустрою щоб встановити чи відповідає розроблена документація вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва та в чому полягають невідповідності.
Ще до узаконення злочинних змін у Генеральному плані міста Тернополя місцевими депутатами, у квітні 2018-го вказана земельна ділянка належала до територій зелених насаджень загального користування.

Крім того, у висновку державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області від 9 серпня 2012 року говорилося про те, що ця земельна ділянка може бути надана у користування ТОВ «Акваріум-1» за умови використання території у західній частині ділянки (0,147 га) без зміни її сучасного стану – скверу, повного збереження що існують зелених насаджень та площі газону.
Мотивація людей, наведена у позові зводиться до того, що за інформацією з Державного земельного кадастру земельну ділянку, на якій здійснюється будівництво 17.08.2012 надано для “для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку”, проте дозвіл 30.08. 2018 надано для будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та гаражем, тобто збільшено наміри забудови земельної ділянки в частині будівництва підземного гаража.
Представники відповідачів: Тернопільська міська рада, Виконавчий комітет Тернопільської міської ради, Відділ державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради, Управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради, а також представник ТОВ “Акваріум-1” виступили проти задоволення клопотання про призначення комплексної експертизи, та просили суд відмовити.
Суддя зазначила, що не вбачає дійсної потреби у призначенні експертизи. З огляду на обґрунтування позову суд вказує на те що з’ясування обставин, які мають значення для справи, та входять до предмета доказування не потребує спеціальних знань. Пані Чепинюк вирішила, що обставини у даній справі можуть бути встановлені на підставі письмових доказів без отримання висновку експерта.
Суд ухвалив: у задоволення клопотання мешканців вул.Миру про призначення експертизи відмовити.
Люди й далі не втрачають надії відстояти своє право на захист зеленої зони від забудови та планують повторні звернення до суду, але вже в апеляції.

Тернополяни впевненні, що суддя була зацікавлена в ухваленні рішення на користь забудовника -“Адже людьми були надані неспростовні докази для того, щоб адміністративний суд усебічно розглянув справу та ухвалив законне, обґрунтоване рішення: скасувати дозвіл на будівництво”.
На жаль, жодні аргументи не вплинули на рішення  судді  Ольги Чепенбк із не зовсім чистою репутацією. Такі Тернопільські реалії… Яеі судді таке і правосулля..Далі буде…

Віл редакції:

Ольга  Чепенюк   під час Революції Гідності відкрито підтримала Віктора Януковича та приймала рішення про заборону у Тернополі проведення зборів громадян. Це суддя Тернопільського окружного адміністративного суду, яка 10.12.2013 року постановою по справі №819/3052/13-a заборонила у період з 10.12.2013 по 07.01.2014 років проводити мирні зібрання у Тернополі. Таке рішення давало право силовикам застосовувати силу проти Тернопільського Євромайдану.

Після Революції Гідності скандальна суддя зайнялася «благодійністю» – масово повертала на посади екс-правоохоронців, які не пройшли переатестації.

 

Зверніть увагу!

Раптова хвороба підірвала здоров’я “мажорних” ухильників від призову.

Незважаючи на постійну  мобілізацію в Україні, жодна з хвиль не торкнулася чиновників, бізнесменів та їхніх …

1 Коментар

  1. Відповідне колективне звернення мешканців мікрорайону Дружба з приводу заборони будь-якого будівництва було подане в Управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА. Просимо Вашої допомоги у забороні будь-якого будівництва на території скверу Миру та ініціювати повернення у власність Тернопільської громади, незаконно наданих в оренду земельних ділянок ТзОВ Акваріум-1 , шляхом розірвання договору оренди для організації місця відпочинку дітей шкільного віку ,- йдеться у тексті. Управлінням екології та природніх ресурсів ТОДА було неодноразово запропоновано Тернопільській міській раді вилучити земельну ділянку площею 0.147 га. із користування ТОВ Акваріум-1 для оголошення парку-памятки садово-паркового мистецтва місцевого значення Сквер Миру та здійснити благоустрій. Такі дії міського голови суперечать Закону, загальноприйнятим нормам справедливості та добропорядності, а також зобов’язанням, які С. Надал взяв на себе під час обрання на посаду, та його передвиборним обіцянкам. Мешканці вимагали провести відкриті громадські слухання з цього питання у встановленому законом порядку, оскільки, за словами протестувальників, погодження містобудівної документації зараз відбувається без участі громадськості. Наполягають і на розслідуванні роботи головного архітектора Тернополя Василя Бесаги та подальшої його відставки, припинення «дерибану» землі в історичному ареалі міста та його руйнування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *