ДБР & Божко – Ворон воронові око не виклює!

31.08.2021р. однією із громадських організацій Тернопільщини було подано Повідомлення про злочин у ДБР м. Львова щодо дій  прокурора Олександра Божка.

​ У Повідомленні йшлося, що ​03 січня 2020 року близько 18 год під час пуску газу після проведення врізки, відбулось миттєве виникнення стрибка тиску та ударної сили, що супроводжувалось утворення явищ фізико-хімічного перетворення з газоподібного агрегатного стану  з утворенням вибухонебезпечної концентрації.

​Під час вибуху та надалі пожежі, в приміщенні Угринівського сільського клубу перебувало 8 неповнолітніх осіб на репетиції різдвяного Вертепу. Унаслідок вибуху було пошкоджено майно громади, неповнолітні особи отримали тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Галина Пенкальська  як службова особа, працюючи на посаді начальника Підгаєцької дільниці Бережанського управління з експлуатації газового господарства ПрАТ «Тернопільгаз» порушила правила безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Таке порушення спричинило тяжкі наслідки, у вигляді отримання неповнолітніми Гловіцьким С.І., Корбою П.В., Думою С.В., Погребнюком Ю.Л., Гринтиком М.Б., Шевчуком В.В., Георгіцою І.В., Гавроном Б.В., тілесних ушкоджень.

​Свої обов’язки  пані Пенкальська  виконує відповідно до Посадової інструкції начальника дільниці від 24 грудня 2018 року, затвердженої Головою правління ПрАТ «Тернопільгаз» О.Караванським.

​За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов’язків відповідно до Посадової інструкції начальник дільниці Пенкальська Г.С. несе відповідальність в межах, визначених чинним законодавством про працю, а за правопорушення скоєні в процесі здійснення своєї діяльності – в межах, визначених адміністративним, кримінальним чи цивільним законодавством України.

​Своїми діями пані Галина перебуваючи на посаді начальника Підгаєцької дільниці Бережанського УЕГГ ПрАТ «Тернопільгаз» вчинила грубе порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою, що спричинило тяжкі наслідки.

​За даним фактом 03 січня 2020 року внесені відомості до ЄРДР та розпочато розслідування кримінального провадження №12020210000000022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК.

Олександр Божко маючи  впливових  покровителів в Офісі Генерального прокурора   та Генеральній інспекції  використовуючи своє службове становище керівника органу прокуратури всупереч інтересам служби надав вказівку підпорядкованим прокурорам щодо не притягнення Пенкальську Галину Станіславівну до кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ч.2 ст.272 КК України.

Божко О.С., як керівник органу прокуратури, 30 березня 2021 року, у порушення вимог ч.2 ст..37 КПК України, щодо незмінності прокурора у провадженні з його початку до завершення, умисно, без будь-яких достатніх для цього підстав, змінив групу прокурорів, включивши до неї прихильних до нього осіб.

Надалі,  31.03.2021р.,  двом особам:  Медюсі  І.З. та Чайківському А.Є. повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч.2 ст.272 КК України. Пенкальську Галину Станіславівну прокурори за вказівкою  О.Божка вивели з під «удару». 

Олександр  Божко, так поспішав впхнути кримінальне провадження до суду, що навіть не було призначено нормативно-грошову експертизу нанесених громаді збитків за пошкодження майна. Пан прокурор вважає,що за недбалість посадових осіб збитки  має оплатити  громада.    

Таким чином, перший заступник керівника Тернопільської обласної прокуратури Божко О.С. зловживаючи службовим становищем,  всупереч інтересам служби, завдав істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян та громадським інтересам, чим вчинив злочин передбачений ч.1 ст.364 КК України.

Територіальним управлінням ДБР у м. Львові  було проігнорувало Повідомлення про злочин. Лише 21 жовтня 2021 року  Ухвалою   Личаківського районного суду м. Львова  було зобов’язано  ДБР внести відомості до ЄРДР.

Далі буде…

 

Зверніть увагу!

Переправляли чоловіків за кордон: на Чернівеччині затримано поліціантів із Тернополя

За роки жорстокої війни багато хто з тих, хто добровільно вирушив на фронт, були поранені …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *