Корупція та хабарництво у Центральній військово-лікарській комісії

 Як відомо, в Україні розповсюджена корупція і хабарництво та підкуп посадовців. Таке ганебне явище зміцнило свої позиції  у час війни з Російською Федерацією. Одні кладуть своє життя за вільну, незалежну, демократичну Україну, інші впроваджують диктатуру,  корупційні схеми та примножують свої статки. Майже щодня українці спостерігають в засобах масової інформації за викриттям того чи іншого  хабарника, корупціонера тощо. У більшості випадків справа далі гучних  затримань не просувається.

Особливо вражає відношення до українських воїнів, які з тих чи інших причин проходять військову лікарську комісію (ВЛК). Не є секретом те, що у лікарів (ВЛК) є негласна вказівка не комісувати військовослужбовців за станом здоров’я  після бойових поранень, через хронічні захворювання, що прогресують. Відношення до хлопців  при проходженні ВЛК є досить упередженим.  Якщо відверто кажучи, простіше за певну суму комісуватися ще до вручення повістки, а ніж згодом відчути  до себе скотиняче ставлення кабінетних “воїнів” під абревіатурою ВЛК. Лікарі ВЛК вперто намагаються не пов’язувати будь-які загострення хронічних хвороб  військовослужбовців із проходженням військової служби. На їхню переконливу думку військова служба у воєнний стан, це курортно-санаторний відпочинок.

03.02.2023р. СБУ викрила керівництво Центральної військово-лікарської комісії на одержанні хабарів від ухилянтів – йдеться про заступника начальника ЦВЛК Міністерства оборони України. Про це пресцентр СБУ повідомив у п’ятницю, 3 лютого. “Посадовець налагодив злочинний механізм отримання грошей від громадян призивного віку.  За різні суми хабарів він «пропонував» чоловікам ухилитися від проходження строкової військової служби в умовах воєнного стану. Співробітники СБУ задокументували факт вимагання 5 тис. дол. з призовника”, – йдеться в повідомленні. За цю суму заступник начальника ЦВЛК  обіцяв сприяння у видачі чоловіку висновку комісії про непридатність до військової служби за станом здоров’я з подальшим зняттям з обліку у військкоматі. 

Працівники СБУ задокументували факт передачі першої частини неправомірної вигоди у розмірі 2,5 тис. дол. Посадовця викрили  на робочому місці під час одержання другої частини хабаря. Під час обшуків за місцем роботи та у домоволодінні фігуранта в одному з приватних секторів столиці правоохоронці виявили великі суми готівки у різній валюті. Сума вилучених коштів еквівалентна понад 5 млн грн. 

Хочемо нагадати, що ще у 2018 р. у ЦВЛК розгорівся скандал за участі начальника ЦВЛК МОУ полковника Романа Шевчука. До останнього  звернувся ветеран АТО  Петро Олексюк з приводу  оформлення групи інвалідності внаслідок поранення. Пан Р. Шевчук запевнив, що лікар який буде переглядати справу Олексюка вийде з відпустки та зателефонує йому. Лікар справді зателефонував до рідних ветерана АТО, запросив на розмову у м. Київ.  Лікар МСЕК Валерій Наумов  при зустрічі батькові Петра Олексюка,  сказав, що, розумієте, вашому сину пропонують дати третю групу безстроково, потім узяв клаптик паперу і написав 1500, промовив “американських”, дописав значок долара і згорнув. Батько вийшов із приміщення, із сином та поїхали в  СБУ. Доля даного  судового процесу  та  чи поніс хабарник покарання – невідомо.

А тим часом хабарі  як брали, так і беруть, лише під час війни сума хабарів виросла. Більшість гучних затримань корупціонерів та хабарників не мають логічного завершення.

  Із  розслідуванням про безкарність та корумпованість медико-соціальних експертних комісій в Україні  можна ознайомитися ТУТ.

Зверніть увагу!

“Комерсант у мантії” із Тернопільського апеляційного суду – Ваврів

Нагадаємо, що 16 грудня 2023 року о 00 год. 56 хв. у Тернополі патрульна поліція …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *