Власник Київстару та Моршинської співпрацює із Росгвардією та охороною Путіна

Топменеджери російського телеком-оператора «Вимпелком» (бренд «Білайн») підписали угоду про викуп 100% компанії у Veon. Сума продажу — 130 млрд рублів ($2,1 млрд). Операцію завершать не пізніше 1 червня 2023 року.

Veon належить український оператор «Київстар». «Київстар», що мав 26 млн користувачів на початку року, втратив понад 1 млн абонентів від початку повномасштабної війни. Заснована російським бізнесменом Михайлом Фрідманом, володіє 47,9% акцій Veon.

В дев’ятому класі Михайло Фрідман виграв всеукраїнську олімпіаду з фізики. Він подумував про наукову кар’єру, але навчання в Москві в Інституті сталі і сплавів вивело його на іншу дорогу.

У Фрідмана два паспорти – російський та ізраїльський, але з 2017 року він живе в Лондоні. Звідти він управляє фінансово‑промисловою імперією «Альфа‑Груп». Після введення антиросійських санкцій устремління засновників «Альфи» хитнулися в бік Заходу. Фінансову подушку для виходу забезпечили $14 млрд, одержані 2013 року за продаж 25% ТНК‑ВР державній «Роснєфті». За їхнє інвестування відповідає холдинг LetterOne, заснований Фрідманом із Германом Ханом та Олексієм Кузьмичовим.

Європейський вектор не допоміг Фрідману уникнути занесення до «Кремлівської доповіді» – списку осіб, яких уряд США вважає найближчим оточенням Володимира Путіна.

Фрідман активно інвестує в Україну. Після поглинання 2019 року Укрсоцбанку Альфа Банк Україна – четвертий за розміром активів банк країни, «Київстар» – найбільший телеком‑оператор, а головний бренд IDS Borjomi, «Моршинська», – один із найпопулярніших напоїв.

Власником російського «АльфаСтрахование» через кіпрський офшор є люксембурзька компанія ABH Holdings S.A., акціонером якої є Михайло Фрідман та його бізнес-партнер Андрій Косогов.

Компанія «АльфаСтрахование», співвласником якої через консорціум «Альфа-груп» є підсанкційний олігарх Михайло Фрідман, надає Росгвардії послуги зі страхування службового транспорту її підрозділів. «Схеми» (Радіо Свобода) знайшли підтвердження того, що військові частини, з якими підписані контракти, беруть безпосередню участь у повномасштабній війні проти України та підтримують російський режим на окупованих територіях.

Також «Схеми» встановили, що страхова компанія Фрідмана застрахувала автомобілі військової частини, яка підпорядковується Головному управлінню спеціальних програм президента РФ Володимира Путіна. У коментарі «Схемам» Фрідман підтвердив, що він є акціонером цієї компанії, але підкреслив, що «вийшов з усіх органів управління».

В Україні Фрідман володіє «Київстаром», «Альфа-банком» (нині це «Сенс-банк»), «Моршинською».

 

Зверніть увагу!

Раптова хвороба підірвала здоров’я “мажорних” ухильників від призову.

Незважаючи на постійну  мобілізацію в Україні, жодна з хвиль не торкнулася чиновників, бізнесменів та їхніх …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *