“Справа Свинарчуків” Володимира Зеленського

Син колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського Ігор ще у 2022 році виїхав за кордон нібито через службову необхідність.

Наразі суд продовжує розглядати справу проти нього в режимі відеоконференції, хоча строки давності для притягнення Гладковського до відповідальності в ній вже спливли, пише “Слово і діло” із посиланням на судові матеріали і співрозмовників в органах правопорядку.

Так, перше засідання у справі Гладковського-молодшого в Солом’янському районному суді Києва у минулому році мало відбутися 2 червня, але він на нього не з’явився.

“У судове засідання, призначене на 2 червня 2022 року, обвинувачений (Ігор Гладковський, – ред.) не прибув, направивши до суду клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, мотивоване тим, що через службову необхідність на даний час він перебуває за межами території України”, – йдеться у рішенні суду.

Надалі суд надавав дозвіл на проведення відеоконференції. Спочатку причиною було перебування Гладковського за кордоном через службову необхідність, а вже 28 червня 2022 року – у зв’язку із збройною агресією РФ та введеним на території України воєнним станом. Хоча широкомасштабне вторгнення вже тривало 4 місяць.

Адвокат Гладковського-молодшого Василь Вітюк відмовився повідомити, через яку саме службову необхідність виїхав за кордон його клієнт. Також він не сказав, де саме перебуває обвинувачений.

Водночас, за інформацією видання, в органах правопорядку, Ігор Гладковський перебував чи перебуває в Марбельї, Іспанія. Як відомо, у 2016 році журналісти програми “Схеми” дізналися, що на той час перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський мав віллу в цьому муніципалітеті.

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до “Укроборонпрому”. Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також “Укроборонпром” відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства “Ізюмський приладобудівний завод” Сергія Філоненка.

8 грудня Вищий антикорупційний суд залишив без мін запобіжний захід колишньому першому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олегу Гладковському.

Автори розслідування стверджували, що до корупційних угод причетні екс-керівник “Укрспецекпорту” та голова держконцерну “Укроборонпрому” Павло Букін, а також директори підприємств та інші посадовці держконцерну.

Володимир Зеленський, як кандидат в президенти, неодноразово висловлювався з приводу цього скандалу, критикуючи через це колишнього президента Петра Порошенка.

Навесні 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру чотирьом особам у справі компанії “Оптимумспецдеталь”, яка фігурувала у корупційному скандалі про постачання запчастин підприємствам “Укроборонпрому”. 21 грудня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру Ігорю Гладковському в отриманні 950 тис. грн неправомірної вигоди. Також Жукову повідомили підозру у справі про ухилення від сплати податків.

Згодом Віталій Жуков і Андрій Рогоза зі справи Гладковського-молодшого пішли на угоду зі слідством. Угоду з Рогозою не затвердив Солом’янський райсуд Києва, а з Жуковим – Вищий антикорупційний суд. Водночас справу Ігоря Гладковського апеляційна палата Вищого антикорупційного суду взагалі передала на розгляд Солом’янського суду.

22 квітня 2021 року Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук Ігоря Гладковського – одного з восьми підозрюваних у справі “Оптимумспецдеталь”.

Наприкінці квітня 2021 року Ігор Гладковський з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, де йому вручили обвинувальний акт.

Вже восени 2021 року Міністерство оборони України у рамках державного оборонного замовлення визначило розробником боєприпасу ВОГ-17В приватну компанію “Спеціальне конструкторське бюро “Вектор-В” та уклало з нею відповідний контракт. Керівником ТОВ “СКБ “Вектор-В” виявився той таки Віталій Жуков, якого НАБУ та САП підозрювали в несплаті податків на суму понад 49 млн грн та легалізації цих коштів. 

Джерело Politerno 

Зверніть увагу!

Раптова хвороба підірвала здоров’я “мажорних” ухильників від призову.

Незважаючи на постійну  мобілізацію в Україні, жодна з хвиль не торкнулася чиновників, бізнесменів та їхніх …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *