“Комерсант у мантії” із Тернопільського апеляційного суду – Ваврів

Нагадаємо, що 16 грудня 2023 року о 00 год. 56 хв. у Тернополі патрульна поліція затримала Антона Горохівського, котрий у комендантський час їздив своїм автомобілем «Toyota Rav4» з дуже явними ознаками алкогольного сп`яніння. Від запропонованого поліцією проходження огляду на місці зупинки депутат-чиновник категорично відмовився, заявивши, що пройде його в лікарні.
Однак в приміщенні КНП «ТОМЦСНЗ» ТОР, куди його привезли патрульні для проходження огляду щодо алкогольного сп’яніння, Горохівський почав усіляко затягувати час. При цьому він постійно намагався комусь зателефонувати та безкінечно писав повідомлення.
Відчуваючи, що уникнути огляду не вдасться, намагаючись затягнути час та додзвонитися серед ночі комусь зі своїх покровителів, Горохівський рвався начебто до туалету, щоби при цьому, ймовірно, втекти із лікарні.
Згодом Горохівський почав вдавати, що погано себе почуває, однак жодного симптому назвати не зміг. Зрештою, патрульні та медики констатували, що член угруповання «свобода» свідомо уникає проходження огляду і зафіксували це в протоколі.
Для перевірки особи затриманого п’яного водія до лікарні прибули також представники ТЦК, котрі теж одразу відчули, як від Горохівського тхне алкоголем. «В мене зуби не почищені, то може бути після того», – заявив їм чиновник.
Однак при перевірці документів з’ясувалося, що веселий депутат має ще й бронь від мобілізації, а тому з представниками ТЦК поводився значно впевненіше, ніж з патрульними.
Тернопільський міськрайонний суд, вивчивши всі докази, визнав Антона Горохівського винним у вчиненні адміністративного правопорушення та наклав на нього штраф у розмірі 17 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік. Також із нього буде стягнуто судовий збір в розмірі 605,60 грн.

21 лютого суддя Тернопільського апеляційного суду Ваврів Ігор Зіновійович виніс вкрай сумнівну постанову по справі № 607/25214/23, якою скасував постанову Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 24 січня 2024 року про притягнення Горохівського Антона Миколайовича – голову фракції ВО «Свобода», депутата Тернопільської міської ради, начальника відділу реєстрації проживання особи управління державної реєстрації Тернопільської міської ради – до адміністративної відповідальності  за ст. 130 Кодексу України про адміністративне правопорушення (КУпАП) (керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння).

Депутат та чиновник Антон Горохівський з пасажиром був зупинений працівниками поліції в комендантську годину, коли сам факт знаходження громадян на вулицях міста, під час комендантської години, вже є порушенням закону.

Під час зупинки авто і перевірки документів в чиновника було виявлено ознаки сп’яніння. Працівники поліції запропонували Горохівському пройти відповідний огляд в медичному закладі. “Свободівець” відмовився від проходження даного огляду, внаслідок чого його було притягнуто до відповідальності.

Як видно з нагрудних реєстраторів поліцейських, навіть працівники ТЦК та СП, які прибули на місце для вручення повістки, відчули запах алкоголю і запитали про це чиновника, на що він відповів, що можливо в нього «зуби не почищені», однак повістку не вручили бо чиновник «заброньований».

Також ознаки сп’яніння помітили й медпрацівники, які теж пропонували пройти медогляд. Чиновник так і не пройшов медогляд, хоча напевне якщо б був тверезий то би не ухилявся від його проходження.

Як випливає з самої постанови, під час розгляду справи суддя Тернопільського апеляційного суду, належно не дослідивши докази, спотворив обставини, не допитав свідків, а саме працівників  Тернопільського Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які прибули до медичного закладу, працівників медичного закладу, які на камеру говорили, що від чиновника тхне алкоголем та прийняв необґрунтовану постанову  Тернопільського апеляційного суду.

Суд не врахував, що відповідно до встановленого порядку Антон Горохівський відмовився від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та що в матеріалах справи відсутні відомості про проходження такого огляду та наявні докази про відмову даної особи щодо проходження огляду.

Суддя умисно або внаслідок грубої недбалості не взяв до уваги, що Горохівський порушив вимоги частини 1 статті 130 КУпАП відповідно до якої, особа притягається до відповідальності, коли є «відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».

Окрім того, скасовуючи постанову суду першої інстанції, під час розгляду справи суддя належно не дослідив докази в справі, не заслухав думку органу, що притягував особу, а саме працівників поліції, яких було мінімум 4 особи під час зупинки та доставлення до медичного закладу. Також суддя не допитав медичних працівників закладу охорони здоров’я, де Горохівський мав проходити медичний огляд, які засвідчили його стан, що підтверджується відео-доказами. Суддя не заслухав й працівників Тернопільського Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які прибули до медичного закладу і також бачили та відчули ризький запах алкоголю від Горохівського, та навіть запитували про це у нього, що також підтверджується відео доказами.

Однак відповідно до частини 1 статті 293 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Орган (посадова особа) при розгляді скарги на постанову по справі про адміністративне правопорушення перевіряє законність і обґрунтованість винесеної постанови», натомість суддею було просто переоцінено докази на свій розсуд, відповідно до своїх внутрішніх переконань та викривлено обставини справи. Попри відсутність в справі будь яких відомостей про проходження медичного огляду, в супереч вимогам ч. 1 ст. 130 КУпАП, суддя Ваврів Ігор Зіновійович скасував постанову суду першої інстанції та закрив справу, потрактувавши норми закону на свій лад.

Такими діями суддею було звільнено особу від відповідальності, яка рухалась ймовірно в стані алкогольного сп’яніння вулицями міста з пасажиром, та ще й в комендантську годину, що заборонено законом, та що вказує на повну зневагу до законодавчих норм та особливий цинізм.

Цим рішенням суддя Ваврів плюнув в обличчя  Тернополян, поліцейським, журналістам та військовим. Що саме спонукало суддю до такого рішення, та чи не повипливала на його рішення наближеність Антона Горохівського до мера Тернополя  – питання відкрите.

Ми ж констатуємо, що у значно суперечливішій справі відносно голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка Тернопільський окружний адміністративний суд відмовив у позові до Тернопільської обласної ради щодо поновлення на роботі колись значно впливовішого за Горохівського “свободівця”. Попри суспільний настрій та увесь негатив, що накопичився у жителів області до Михайла Йосифовича, спираючись на Закон та нормативну базу, мусимо зазначити – його звільнення з посади викликало багато заперечень у юридичних колах. Також слід зазначити, що, за даними журналістів із інтернет ресурсу Politerno, безпосереднім замовником звільнення з посади та рішення першої інстанції щодо Головка є все той же Сергій Надал. До речі, ті ж юристи пророкують виграш пана Михайла у Верховному суді.

Далі наводимо факти, проігноровані суддею Ваврівим.


Відео з нагрудних камер поліцейських, які опубліковані в публічному доступі і були предметом журналістських досліджень, явно підтверджують законність рішення суду першої інстанції.

– Так, відповідно до відеозапису з нагрудної камери поліцейського, чітко видно, як водій сидить за кермом автомобіля і говорить поліцейському, що вони з пасажиром рухались з центру до дому та вказує місце проживання і надає посвідчення водія та документи на транспортний засіб.:

Відео затримання ймовірно п’яного чиновника міськради Тернополя Антона Горохівського вказує що він рухався в коменданську годину з центру до дому – https://youtu.be/MJinzNhRT4Q.

– Відповідно до відеозапису з нагрудної камери поліцейського, чітко видно, як особа спочатку боїться назвати де працює, а потім вказує, що працює начальником відділу реєстрації проживання особи управління державної реєстрації Тернопільської міської ради.

Відео затримання ймовірно п’яного чиновника міськради Тернополя Антона Горохівського, який  боїться назвати де працює, а потім вказує, що працює начальником відділу реєстрації проживання особи управління державної реєстрації Тернопільської міської ради – https://youtu.be/9gP1MLQgjOI

– Відповідно до відеозапису з нагрудної камери поліцейського чітко видно, як до Антона Горохівського підійшли працівники Тернопільського Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які прибули до медичного закладу для перевірки особи щодо уточнення військово облікових даних та також бачили і відчули ризький запах алкоголю від особи, та навіть запитували про це у нього.

Відео затримання ймовірно п’яного чиновника міськради Тернополя, до якого прибули представники ТЦК, які також відчули різкий запах алкоголю, та запитали про це, на що Антон Горохівський повідомив, що “в нього не почищені зуби” – https://youtu.be/ZX_XsEZRaco

– Відповідно до відеозапису з нагрудної камери поліцейського чітко видно, як до Антона Горохівського підійшли медичні працівники і запрошували разом з поліцейськими пройти медичний огляд, нащо дана особа вказала, що йому погано. Медичні працівник запропонували даній особі пройти в кабінет для надання медичної допомоги, однак він відмовився і продовжив сидіти в коридорі та щось наполегливо набирати в мобільному телефоні, що явно вказує на дивну поведінку особи, яка заявляє що їй погано, а сама дивиться в екран телефону та щось активно набирає і відмовляється від медичної допомоги.

Відео затримання ймовірно п’яного чиновника міськради Тернополя Антона Горохівського, який не хоче проходити медогляд на неодноразові прохання поліцейських – https://youtu.be/mg0a0NzdzwE

– Відповідно до відеозапису з нагрудної камери поліцейського чітко видно, як Антон Горохівський, не проходить медичний огляд та активно намагається вийти з медичного закладу, та вказує що йому потрібно в туалет, при чому активно користується телефоном та щось постійно читає і набирає, що також є досить дивною поведінкою особи яка хоче в туалет.

Відео затримання ймовірно п’яного чиновника міськради Тернополя Антона Горохівського, який рветься в туалет аби всіляко затягувати час та не проходити огляд в медзакладі – https://youtu.be/C3syKgK9kw8

– Відповідно до відеозапису з нагрудної камери поліцейського чітко видно, як Антон Горохівський говорить, що він зараз не буде проходити медичний огляд і поліцейська має право скласти протокол, при цьому зазначає, що йому погано, однак на запитання медичних працівників та поліцейських, що саме погано він не може пояснити, а відповідно це явно вказує на відмову в проходженні медичного огляду та затягуванні і небажанні його проходити, що є дивною поведінкою, оскільки коли б дана особа була тверезою, то для неї не складало б проблем швидко пройти медичний огляд та підтвердити відсутність стану алкогольного сп’яніння, натомість дана особа так медичний огляд і не пройшла.

Відео затримання ймовірно п’яного чиновника міськради Тернополя Антона Горохівського, який затягує час, то вказує, що йому погано, але не може пояснити причину, та вживає інші дії, що вказують на відмову від проходження медогляду, а також відмовляє в проходженні медогляду на прохання поліцейських та чергових медиків – https://youtu.be/aPiEfxL7E_I

– Відповідно до відеозапису з нагрудної камери поліцейського чітко видно, як Антон Горохівський ухиляється та відмовляється від проходження медичного огляду, при чому підбурює поліцейських на застосування фізичної сили щодо нього, щоб потім мати підстави для скасування протоколу. Оскільки особа так і не пройшла медичний огляд на підставі ч.1 ст. 130 КУпАП, на нього у було складено поліцейськими протокол.

Відео затримання ймовірно “п’яного” чиновника міськради Тернополя Антона Горохівського, після неодноразових прохань, як працівників поліції та медиків медичного закладу щодо проходження медогляду, працівники поліції склали адмінпротокол – https://youtu.be/DJb37TlXmL8 .

Отже, констатуємо – судова система у Тернополі на всіх рівнях  контрольована міським головою цілком та повністю.

Зверніть увагу!

Влада прагне змусити українців чимшвидше повернутися до України

Консульства не обслуговують чоловіків призовного віку. Чи законно це? Пізно увечері 22 квітня українські ЗМІ …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *