Схема дерибану землі громади за участі викладачів ТНПУ

Попередня каденція міської ради Тернополя ознаменувалася схемою так званих інвестиційних угод, коли земельні ділянки безкоштовно виділялися комунальним підприємствам, які в свою чергу передавали  ділянки потрібним «інвесторам» для подальшої забудови.

Посадові особи міської ради разом із депутатами взялася за впровадження іншої, не менш дієвої схеми – земельні ділянки виділяють «своїм» у приватну власність, як правило під гаражі. Змінюють цільове призначення та зводять об’єкти торгівлі або офісні приміщення. Саме за такою схемою здійснюється дерибан  землі в обхід аукціону, кошти ідуть не у бюджет міста , а у кишеню ділкам.

Реалізовують зазначені схеми через наближених до депутатів міської ради людей. На такій   «гаражній» схемі  засвітився декан історичного факультету ТНПУ він же  депутат міськради від «Європейської солідарності» Володимир Місько.

Згідно із законом, кожен громадянин України має право безкоштовно отримати земельну ділянку площею до 100 кв. м. під будівництво гаража. Ця норма закону стала прикриттям для місцевої влади, щоб без аукціону роздавати комунальну землю будь-де.

Найбільше пощастило   колишнім та теперішнім працівникам Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, в якому довший час працює  Володимир Місько.

Павло Федак

Пан Федак викладає на факультеті мистецтв ТНПУ, де працює голова фракції «Європейська Солідарність» в міській раді Володимир Місько.

У 2017 році депутати Тернопільської міської ради на осліп проголосували за надання дозволу громадянину Федаку Павлу Михайловичу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,0428 га безоплатно у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Ділянка, яку міська рада подарувала Федаку коштувала б на аукціоні не один мільйон, адже знаходиться вона в мікрорайоні «Дружба», на перехресті вулиць Кривоноса-Громницького неподалік “Марципану”.

Незабаром після голосування про виділення панові Федаку землі, на сайті міськради з’явилося ще одне рішення. У ньому чоловік просив депутатів змінити цільове призначення землі – з індивідуальної забудови у “будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку”. 30 депутатів міськради у квітні 2019 року задовольнили його прохання.

Тут слід зазначити, що мало кому щастить одним рішенням сесії перетворити землю для приватного будинку у ділянку для багатоповерхівки. І те, що Федак навіть не планував будувати собі житло, а одразу мав намір переоформити ділянку під майбутню багатоповерхівку, нікого не засмутило.

Зараз ця земельна ділянка, за зізнанням самого Федака, йому не належить. чоловік був «підставною» особою, щоб вивести ділянку з комунальної власності.
Новий власник землі Микола Кравець – відомий в Тернополі як будівельник невеликих об’єктів. Він володіє не однією схожою ділянкою, наприклад на С. Будного, де також земля переоформлена під будівництво багатоповерхівки.
Та найскандальнішим володінням його сім’ї є три ділянки під гаражі на вулиці Текстильній поруч з двома однотипними ділянками іншої сім’ї – Очеретнюків. Так, три ділянки по 100 квадратів кожна депутати Тернопільської міської ради віддали Кравець Миколі, Кравець Наталі та Кравець Борису. Дві інші – Очеретнюку Володимиру та Очеретнюк Аліні. На цій землі, за інформацією джерел одного з тернопільських ЗМІ, виросте торговий центр. Контактний номер мобільного телефону ФОП Очеретнюка Володимира збігається з номером мобільного ФОП Кравця Миколи Івановича. Можемо припустити, що чоловіки – партнери по бізнесу. Микола Кравець хороший приятель депутата міської ради від «Європейської солідарності» Юрія Смакоуза, колеги – Володимира Міська.

Але вернемося до Павла Федака. Іншим рішенням міської ради Тернополя панові Федаку та ще двом викладачам з педуніверу виділили ще трохи землі – але вже під гаражі. І теж недалеко від його місця роботи – навпроти супермаркету «АТБ» на вулиці Миру.
Зараз там стоять два білборди, але насправді – це уже приватна земля. Цікаво, що на карті це не три окремі ділянки, які виділяли «благодійники» міської ради, а одна, об’єднана ділянка. І зі слів Федака, теж належить інший людині, про яку далі по тексту.
Це, до речі, не перша ділянка під гараж Федака, раніше він вже отримував на 15 Квітня схожу. Ну така вже доля у цього колишнього працівника освіти – бути колегою по ремеслу самого депутата Міська!
Своїм правом на землю неподалік університету скористалися й інші працівники педагогічного університету. Хтось отримав гаражі на вулиці Громницького, що напроти дитячого садочка. Хтось, як уже згадувалося, поруч з Федаком узяв ділянки під гаражі навпроти супермаркету «АТБ».

Іван Тимків

Не менше за Федака підфортило колишньому профоргу історичного факультету ТНПУ Івану Тимківу. За даними аналітичної системи «Youkontrol», цей чоловік володіє дев’ятьма земельними ділянками в місті. Одна з них – як раз поруч з ділянкою Федака навпроти «АТБ». Спочатку землю там виділили трьом педагогам ТНПУ «під гаражі». Та після того, як ділянки стали приватною власністю, Тимків,  викупив їх у колишніх колег і тепер володіє суцільною земельною ділянкою площею 0,027 га, яка має один кадастровий номер і належить виключно йому.

Та не гаражами єдиними, як то кажуть. Іван Тимків, як і Павло Федак, скористався правом і на земельну ділянку під приватну забудову. Ділянку площею 0,0318 га чоловік отримав не будь-де, а в самому центрі Тернополя — на вул. Б. Барвінських. Однак незабаром депутати на чолі з міським головою  проголосували за те, щоб змінити цільове призначення землі – для будівництва об’єктів торгівлі.

Не лише на вул. Миру має гаражі пан Тимків. Також володіє він землею під гаражі попри парк «Топільче» навпроти ТЦ «Орнава».  . На питання журналістки одного з видань, як йому вдалося отримати від ради стільки землі, пан Іван відповів: «Треба бути наполегливим». Мабуть, чоловік хотів сказати «треба бути членом «Європейської солідарності» і колегою Міська», адже у його випадку приналежність до партії Петра Порошенка та дружба з деканом точно допомогла.

Вадим Гуменюк

Своїм секретом наполегливості Іван Тимків явно поділився з наступним щасливчиком – Вадимом Гуменюком. Очевидно, що чоловіки знайомі, а сам пан Вадим, за деякими даними, теж колись працював у ТНПУ. Спочатку Вадим Гуменюк отримав землю під «гараж» на вул. Миру, яку в підсумку придбав чи отримав в подарунок Іван Тимків.

Під час сесії міськради 26 червня Вадим Гуменюк погодив у депутатів зміну цільового призначення землі для одразу чотирьох ділянок на вул. 15 квітня – з будівництва житла у зведення будівель торгівлі. Кожна ділянка має в середньому площу 0,087 га.

На вул. 15 квітня у Вадима Гуменюка цікаві сусіди, яким теж щастить на безкоштовну землю. Та якщо Вадим Гуменюк поки просто змінив цільове призначення землі, то його сусіди пішли далі, віддавши чи продавши землю у власність ТОВ «АТБ-маркет». Про це свідчать офіційні реєстри про право власності землі.

Згодом Вадим Гуменюк отримав безкоштовно земельну ділянку обабіч дороги площею 0,052 га на вул. Микулинецькій під будівництво житла. У лютому 2020 року депутати проголосували за те, щоб змінити цільове призначення землі: з житла у комерційну забудову. В травні цього ж року ділянку оформила на себе Аліна Очеретнюк, про сім’ю якої згадувалося вище.

Тетяна Скуратко(кандидат філологічних наук)

Третьою власницею вже добре відомої нам «гаражної» ділянки на Миру, яку згодом передали у власність Івану Тимківу, була Тетяна Скуратко .

Ця жінка є доцентом кафедри теорії і методики української та світової літератури факультету філології та журналістики Тернопільського національного педагогічного університету.

Андрій Киданюк(доцент кафедри філософії)

20 квітня 2018 року міський голова  та 27 депутатів приймають рішення дозволити розробку проектів землеустрою на вулиці 15 Квітня для безкоштовного відведення земельних ділянок, площею біля 0,09 га кожна, для будівництво приватних будинків десятьом громадянам. Через рік, 6 червня 2019 року, міський голова та 31 депутат приймають рішення затвердити проекти землеустрою на вулиці 15 Квітня, чим завершують передачу земельних ділянок для будівництва приватних будинків. П’ять з десяти земельних ділянок з цільовим призначенням для будівництва приватного будинку об’єднуються в одну  – площею 0,4396 га та оформляються за Андрієм Володимировичем Киданюком.

25 жовтня 2019 року міський голова та 25 депутатів своїм рішенням змінюють цільове призначення вище згаданої об’єднаної земельної ділянки, яка вже належить Андрію Киданюку з «приватного будинку» на «для будівництва і обслуговування будівель торгівлі».

Та за Киданюком довго земля не затрималася. Зараз вона належить ТОВ «АТБ-маркет», що ми перевірили у відкритих джерелах.

В результаті  таких дій депутата Міська & КО  громада Тернополя  втратила 15 мільйонів гривень, яких могло б вистачити на ремонт вулиць, утеплення будинків чи купівлю 30-ти високоякісних апаратів штучної вентиляції легень, які так актуальні сьогодні. А перед вікнами мешканців двох великих будинків замість зеленої захисної зони від об’їзної дороги виросте черговий торговий центр.

Джерело: politerno

Зверніть увагу!

“Комерсант у мантії” із Тернопільського апеляційного суду – Ваврів

Нагадаємо, що 16 грудня 2023 року о 00 год. 56 хв. у Тернополі патрульна поліція …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *