Велика активістка зі “Свободи”. Громадська діяльність Ольги Шахін.

Для громадськості пані Ольга Шахін стала відомою, коли почали забудовувати привокзальний майдан. Тоді вона відстоювала позицію міської ради і щедро роздавала коментарі в пресі звинувачуючи Самооборону Майдану, Автомайдан, Спілку Архітекторів та інші громадські організації в нищені приватного бізнесу. Після цього інциденту пані Ольга почала любити Тернопіль за бульвар «Данила Вишневецького», а потім взяла і проголосувала за Сергія Надала. Ось така історія. Сім’я Шахін задля втілення свого наміру побудувати будинок намагається максимально залучити свої дружні зв’язки.

Якщо хтось, ще не знає про “велику активістку” і депутатку, то ми це виправимо. Ольга Шахін ВО “Свобода”- “старе обличчя” нової влади. Отримавши мандат, народна депутатка має діяти в інтересах громади, яка її обрала представляти інтереси. Та, як виявилося, Ольга Шахін вирішила, всупереч закону, скористатися ним у приватних інтересах, точніше, в інтересах пов’язаного з ним бізнесу. Адже відомо що найбільші забудовники Тернополя працювали в міській раді. Вони йдуть за землею. Міська рада займається розробкою генеральних планів розвитку міста, визначає земельні ділянки під забудови. Коли представник забудовника знаходиться всередині системи, йому набагато простіше вирішити всі свої питання, особливо з такого важливого і складного напрямку, як отримання дозволу на будівництво. Ще задовго до приходу в політику Шахін отримала чимало користі від дружніх стосунків з міським головою С. Надалом. А – це непогані бюджетні замовлення та виграні тендери.  

Пані Шахін однією зі своїх розваг вибрала громадську діяльність. В 2008 р. Шахін створила і очолила псевдо-громадську організацію під гучною назвою «Підприємці Галичини», а у серпні 2018 року очолила  тернопільський офіс «Асоціації жінок України «Дія». Як новоспечена “активістка” нужденно бореться за права жінок та встигла «відзначитись» на аферах з майном не один раз.  Нагадаємо про все — по порядку.

Ольга Шахін дружина бізнесмена Мехмета Шахіна, який став бенефіціаром масштабного дерибану землі саме завдяки «успіхам» дружини в міськраді.  Без добрих відносин з владою досягти таких результатів неможливо. Зокрема, через інвестпроекти, які реалізовувала її родина. До прикладу, будівництво медичного центру з аптекою, який знаходиться на вул. Купчинського 14.

Активістка Шахін “рішає питання”.

Отож, 12 липня 2013 року комісія з вибору інвестора, в обхід аукціону, вирішила: “Проголосити ФОП Шахін Ольгу переможцем конкурсу. Тоді без погодження головного лікаря міської лікарні №2  частину ділянки лікувального закладу було вилучено та передано під будівництво нового медичного центру.  Соціальний пакет від цього проекту місто отримало мінімальний: кілька пластикових вінок, викладену бруківкою доріжку та інвентар для лікарні. Журналісти з’ясували , що дозвільні документи в міській раді, вже традиційно, видали з порушеннями. Адже, згідно з порядком видачі, містобудівні умови та обмеження видаються власнику або користувачу земельної ділянки. На сайті міської ради немає жодного рішення сесії яким би було засвідчено, що земельну ділянку передано Ользі Шахін. Після завершення будівництва інвестор отримав заклад у приватну власність. А хто володіє закладом, має право, згідно з законом, і на приватизацію землі. Так Шахін збудувала медичний заклад, не сплачуючи ні копійки за землю. В біографії такої відомої нині активістки ця “дрібна” афера не остання.

Бізнес-інтереси вищі інтересів громади.

Варто нагадати, про ще один сумнівний інвестиційний проект підприємства ТОВ “Ексклюзивбуд плюс” яке належить чоловікові Ольги Шахін. Мова йде про будівництво багатоповерхівки біля гуртожитку на Текстильній. Будучи другом міського голови С. Надала, і спільником по земельних аферах, маючи фінансовий ресурс, а також відчуваючи свою безкарність, сімя Шахін продовжує захоплювати землю під забудови. В догоду забудовнику, без проведення конкурсу новий об’єкт міг з’явитися на 10 сотих на площі у зеленій зоні, де три десятки багаторічних дерев. 24 лютого 2014 року, в розпал Майдану,  була підписана так звана інвестугода № 8 згідно якої так званий інвестор ТОВ «ЕКСКЛЮЗИВБУД ПЛЮС» мав збудувати багатоповерховий багатоквартирний будинок з правом реєструвати об”єкти нерухомості за собою та відчужувати їх іншим юридичним та фізичним особам. Місто від цієї оборудки не получало нічого, крім 3% пайового внеску, який сплачують всі забудівники.  Мешканці гуртожитків шоковані таким будівництвом, адже біля їх будинку майже не залишиться простору. Причому новобудова мала бути вищою від існуючого гуртожитку практично утричі. Ще більше обурення у мешканців гуртожитку з’явилося після того, як вони ознайомилися з інвестиційною угодою, укладеною між міською радою та забудовником. Останній вирішив вдатися до хитрощів і пообіцяв наївним людям, дитячий майданчик і нові зелені насадження. Люди зайняли активну громадську позицію і написали у міську раду звернення з проханням скасувати містобудівні умови. Будівельний скандал вийшов на такий рівень, що приховати його вже не вдалося. Лише після численних протестів дозвіл скасували.

І тут голова Громадської організації “засвітилася” у новому скандалі. Мова йде про помсту мешканцям гуртожитку, які проживають за цією адресою. Так кілька місяців люди не могли приватизувати своє житло. Виконавчий комітет міської ради не підтримував проекти рішень стосовно приватизації кімнат, посилаючись на звернення громадської організації «Оберіг», яку очолює пані Шахін.

Активістка заявила про порушення будівельних норм і звинувачувала мешканців у тому, що внаслідок перепланування ті приєднали до власних кімнати площі загального користування. Хоча жодних ухвал суду про неприйняття рішень по приватизації в даному гуртожитку не приймалось. Люди впевнені, що проблеми їм створили спеціально через конфлікт із забудовником. В результаті мешканці гуртожитку по Текстильній, 2 подали позов до суду і виграли в усіх інстанціях.

Ми будем з вами боротися до кінця.

Про боротьбу Ольги Шахін з громадою, відомо більше ніж про її громадську діяльність. Особливо запам’яталась громадська активістка тим тернополянам, що протестували незаконним забудовам. В 2017 році новий будівельний скандал на вул. Симона Петлюри. І знову інвестор – Шахін Мехмет, фірма ТОВ “ЕКСКЛЮЗИВБУД ПЛЮС”незважаючи на численні порушення будівельних норм та законів, намагається звести черговий готельно-розважальний  комплекс на зеленій зоні. Землю незаконно виставили на аукціон без громадських слухань. Комплекс за кілька метрів від житлового будинку на 84 квартири та ще й з південної сторони, тобто перші поверхи сонця не будуть бачити взагалі. До того ж забудовник захопив значно більшу територію ніж йому продали. Обурені люди, перекривали дорогу біля Збаразького кільця, і пікетували міськраду та навіть зібралися з плакатами перед концертом “Дзідзя”. Просили депутатів, щоб вони на сесії винесли питання про те, щоб забудовнику надали іншу ділянку. Бульвар не продається. 

І тут активістка Шахін вирішила врятувати чоловіка. Щоб задобрити обурених мешканців, як голова Громадської організації “Підприємці Галичини” пообіцяла встановити пам’ятний знак Симону Петлюрі, фонтан та зробити благоустрій за власний кошт.  Залучила на підтримку громадська активістка і народного депутата Михайла Головка,  який активно брав участь у блокуванні Тернопільської міської ради 24 квітня та 12 травня.  Саме в ці дні під стінами міської ради було багато людей, що протестували проти змін до Генплану міста,  та забудови бульвару Петлюри.

Ольга Шахін опозорилася і в кулуарах обласної ради, після того, як її зняли з конкурсу одразу по двох об’єктах. Адже привикла вільно дерибанити землю та комунальне майно міста. Конкурс проводився з надання в оренду майна комунальної власності. Шахін зняли з конкурсу через  невідповідність у документах. А саме довідка з органів податкової служби була протермінована. Звичайно, це не сподобалося підприємцю, щоб відстояти власні інтереси та не поступитися амбіціям, вона вступила в дискусію з одним із членів конкурсної комісії. Розмова переросла у скандал. І тут Шахін показала своє справжнє обличчя. Такий сплеск зневаги на свій рахунок обласні керманичі запам’ятають на довго.

Мехмет Шахін є фігурантом корупційних схем серед забудовників та чиновників першого ешелону Тернопільської міської ради. Будівельна компанія «ЕКСКОЛЮЗИВБУД ПЛЮС» фігурує в кримінальному провадженні, яке веде Головне слідче управління Національної поліції України щодо забудовників та службових осіб Тернопільської міської ради до укладання удаваних (з прихованням дійсних намірів) договорів щодо здійснення забудов земельних ділянок. Відома кримінальна справа тягнеться з травня 2017-го року. Результат наразі відсутній.

Ця історія з активісткою зі стажем а тепер народною обраницею – яскравий приклад, чому не можна вибирати у депутати бізнесменів, і до яких наслідків це може привести. Адже саме рішенням таких депутатів та їхніх колег земля за безцінь переходить у власність забудовників.

 

 

Зверніть увагу!

Переправляли чоловіків за кордон: на Чернівеччині затримано поліціантів із Тернополя

За роки жорстокої війни багато хто з тих, хто добровільно вирушив на фронт, були поранені …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *