Контрабандист комбриг 128 бригади запізнився на нагородження. Поки його чекали, стався “приліт”

Командир 128 окремої гірсько-штурмової бригади Дмитро Лисюк запізнився на захід до Дня ракетних військ і артилерії, який організували поблизу лінії фронту. Військовослужбовці чекали комбрига понад пів години, а тоді стався приліт, унаслідок якого є загиблі та поранені.
Про це повідомляє hromadske з посиланням на анонімних співбесідників у 128 бригаді.
Одне з джерел видання зазначає, що спершу нагородження запланували на 9 годину ранку, але перенесли на 9:30. У цей час військові вже були вишикувані й чекали на командира. Близько 10:10 стався російський удар.
Комбриг прибув буквально через 2 хвилини після прильоту.
Джерело hromadske відзначило, що росіяни стежили за бійцями 128 бригади з безпілотника, коригуючи ракетний удар. Однак окупанти помилилися і влучили в будівлю позаду військових, ближче до дороги.
«І виходить, усі ті, хто стояв ближче до дороги, вони всі 200-ті (загинули, – ред.). А особовий склад, який конкретно мали нагороджувати (командири гармат, навідники, артилеристи), трохи прикрила стіна будинку, в який влучив «Іскандер». За рахунок цього жертв трохи менше», – стверджує один зі співрозмовників видання.
Водночас багато військових зазнали поранень від уламків, додає джерело.
Громадська активістка Людмила Першин опублікувала допис, у якому нагадує, що Дмитро Лисюк у 2018 році займався контрабандою в ЛНР, а в жовтні 2023 року про нього писали російські ЗМІ.
«Комбата ЗСУ засудили за контрабанду цигарок в зоні ООС. Суд засудив до штрафу 119 тис грн командира 8-го батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ, підполковника Дмитра Лисюка за контрабанду та подальший продаж сигарет з «Луганської народної республіки».

Підполковник Лисюк Д. в кінці грудня 2018 року забрав у лісопосадці в районі річки Сіверський Донець і транспортував на військовому вантажному автомобілі 290 ящиків (144 420 пачок) сигарет марки «Marlboro Red» і сховав їх у покинутому будинку в сусідньому селищі Боброво», – пише видання з посиланням на судовий вирок.

28-29 грудня 2018 року Лисюк перевіз ящики з сигаретами в Соледар (Донецька область) і продав невстановленим особам.

В січні 2019 року військовий знову забрав у схованці ще 150 ящиків (74 920 пачок) з контрабандними сигаретами.

17 січня під час отримання 2 300 доларів як частини грошей за продані сигарети Лисюк зі спільником були затримані правоохоронцями в кафе в Сєвєродонецьку (Луганська область).

Після 2019 року, коли було доказано факт злочину, Лисюк Д. отримав підвищення, став полковником і очолив 128-у бригаду.

Ще один цікавий нюанс. В жовтні 2023 року (тобто зовсім нещодавно), різні російські ЗМІ писали статті про Лисюка Дмитра, де заголовки мали ось таку назву (додам декілька прикладів):

«Украинский офицер признал превосходство армии России над ВСУ».
«Украинский полковник: армия России превосходит ВСУ количественно и технически».
«Никаких иллюзий»: Украинский полковник Лисюк сделал мрачное признание о ВСУ.

І тут ми дізнаємось, що  на шикуванні, коли загинули воїни 128-ї бригади, командир Лисюк Дмитро був відсутній в момент прильоту ворожої ракети, а з’явився на місці трагедії через декілька хвилин.

Прикре співпадіння? Чи свідома і навмисна зрада?

Хочеться вірити, що буде проведено неупереджене і об’єктивне розслідування, але є багато «але» в цій історії, так само, як є багато питань без відповідей”, – пише вона.

Нагадаємо, у  прифронтовому селі на Запоріжжі 3 листопада російська ракета поцілила по скупченню військових. Внаслідок удару загинули 19 бійців 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Військових зібрали на шикуванні для вручення нагород до Дня ракетних військ та артилерії. Також поранення різного ступеня важкості отримали місцеві жителі.
Пізніше  у ЗСУ підтвердили, що росіяни вдарили ракетою Іскандер-М по 128-й бригаді. 

 P.S. Яке буде розслідування, та чи хтось понесе покарання  за  чергову безглузду загибель захисників, як показує практика розслідувань та судових рішень – це питання риторичне.

Зверніть увагу!

Скандально відомого активіста на Тернопільщині побили на приватній території кінної ферми

Скандально відомого активіста Романа Довбенка побили на приватній території кінної ферми в селі Переволока Чортківського …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *