“Справа Свинарчуків” Володимира Зеленського

Син колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського Ігор ще у 2022 році виїхав за кордон нібито через службову необхідність.

Наразі суд продовжує розглядати справу проти нього в режимі відеоконференції, хоча строки давності для притягнення Гладковського до відповідальності в ній вже спливли, пише “Слово і діло” із посиланням на судові матеріали і співрозмовників в органах правопорядку.

Так, перше засідання у справі Гладковського-молодшого в Солом’янському районному суді Києва у минулому році мало відбутися 2 червня, але він на нього не з’явився.

“У судове засідання, призначене на 2 червня 2022 року, обвинувачений (Ігор Гладковський, – ред.) не прибув, направивши до суду клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, мотивоване тим, що через службову необхідність на даний час він перебуває за межами території України”, – йдеться у рішенні суду.

Надалі суд надавав дозвіл на проведення відеоконференції. Спочатку причиною було перебування Гладковського за кордоном через службову необхідність, а вже 28 червня 2022 року – у зв’язку із збройною агресією РФ та введеним на території України воєнним станом. Хоча широкомасштабне вторгнення вже тривало 4 місяць.

Адвокат Гладковського-молодшого Василь Вітюк відмовився повідомити, через яку саме службову необхідність виїхав за кордон його клієнт. Також він не сказав, де саме перебуває обвинувачений.

Водночас, за інформацією видання, в органах правопорядку, Ігор Гладковський перебував чи перебуває в Марбельї, Іспанія. Як відомо, у 2016 році журналісти програми “Схеми” дізналися, що на той час перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський мав віллу в цьому муніципалітеті.

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до “Укроборонпрому”. Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також “Укроборонпром” відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства “Ізюмський приладобудівний завод” Сергія Філоненка.

8 грудня Вищий антикорупційний суд залишив без мін запобіжний захід колишньому першому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олегу Гладковському.

Автори розслідування стверджували, що до корупційних угод причетні екс-керівник “Укрспецекпорту” та голова держконцерну “Укроборонпрому” Павло Букін, а також директори підприємств та інші посадовці держконцерну.

Володимир Зеленський, як кандидат в президенти, неодноразово висловлювався з приводу цього скандалу, критикуючи через це колишнього президента Петра Порошенка.

Навесні 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру чотирьом особам у справі компанії “Оптимумспецдеталь”, яка фігурувала у корупційному скандалі про постачання запчастин підприємствам “Укроборонпрому”. 21 грудня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру Ігорю Гладковському в отриманні 950 тис. грн неправомірної вигоди. Також Жукову повідомили підозру у справі про ухилення від сплати податків.

Згодом Віталій Жуков і Андрій Рогоза зі справи Гладковського-молодшого пішли на угоду зі слідством. Угоду з Рогозою не затвердив Солом’янський райсуд Києва, а з Жуковим – Вищий антикорупційний суд. Водночас справу Ігоря Гладковського апеляційна палата Вищого антикорупційного суду взагалі передала на розгляд Солом’янського суду.

22 квітня 2021 року Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук Ігоря Гладковського – одного з восьми підозрюваних у справі “Оптимумспецдеталь”.

Наприкінці квітня 2021 року Ігор Гладковський з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, де йому вручили обвинувальний акт.

Вже восени 2021 року Міністерство оборони України у рамках державного оборонного замовлення визначило розробником боєприпасу ВОГ-17В приватну компанію “Спеціальне конструкторське бюро “Вектор-В” та уклало з нею відповідний контракт. Керівником ТОВ “СКБ “Вектор-В” виявився той таки Віталій Жуков, якого НАБУ та САП підозрювали в несплаті податків на суму понад 49 млн грн та легалізації цих коштів. 

Джерело Politerno 

Зверніть увагу!

Скандально відомого активіста на Тернопільщині побили на приватній території кінної ферми

Скандально відомого активіста Романа Довбенка побили на приватній території кінної ферми в селі Переволока Чортківського …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *