Під наглядом “слуг народу”. Як у Київських онкоцентрах розподіляють мільйони – і до чого тут Дубінський

  • Навесні 2023-го ЗМІ помітили тендер від однієї з обласних лікарень Київщини, який викликав резонанс через можливо завищену ціну. Закупівлю пов’язували, зокрема, з оточенням депутата Олександра Дубінського.
  • УП з’ясувала, що люди, яких Дубінський привів на владні посади, останні пів року впливають на розподіл медичних коштів у області, а також отримують чималі бюджети на сумнівні закупівлі. Серед тендерів є очевидно завищені ціни та непрозорі процедури.
  • Усі ці процеси відбуваються за сприяння конкретних представників влади. Тож попри зв’язки фігурантів із Дубінським, це відповідальність значно ширшого кола людей.

Гроші ходять за “слугами”. Як взяти під контроль всі кошти лікарень

Останні пів року майже всі гроші обласних лікарень Київщини проходять через одні руки. Точніше через один колишній склад. Саме ним ще нещодавно була комунальна “База спеціального медичного постачання”, підконтрольна обласній раді.

“Вона існує десятки років. Раніше там просто якісь милиці зберігались тощо”, – пригадує співрозмовник УП в обласній медичній сфері.

Це було максимально далеке від резонансу і суспільної уваги підприємство. Схожі існують і в інших регіонах. Але влітку 2022-го, вперше за 14 років, у “Бази” з’явився новий директор. На це місце призначили “слугу народу” з облради Володимира Тимофійчука. До того, як піти в політику, він працював журналістом, зокрема в програмі Дубінського “Секретні матеріали”. У 2019-му став помічником Олександра Куницького – народного депутата з умовної групи Дубінського.  У 2020-му Тимофійчук обрався до Київської облради, де входив до будівельної комісії. Він ішов за списками “Слуги”, які на той момент формував Дубінський.

У розмові з УП Тимофійчук пояснює, що прийшов працювати в “Базу”, бо там були чималі юридичні проблеми. Мовляв, підприємство не справлялося зі своїми задачами, зокрема з обсягами гуманітарної допомоги. 

Прив’язка до Дубінського Тимофійчука обурює:

“Сама “База” нецікава нікому. Я розумію, що є одіозна персона Дубінський. І всі люди, які колись були дотичні, з ним спілкувались чи працювали, апріорі стають нерукопожатними. Мене з Дубінським, повірте, абсолютно нічого не пов’язує. Мене навіть ображає той факт, що всю мою журналістську і громадську діяльність нівелюють, ніби я без Дубінського нічого в житті не вартий”.

За пів року після призначення Тимофійчука його підприємство зі складу стає одним із найвпливовіших у сфері. 23 грудня обласна рада робить “Базу спецмедпостачу” централізованою закупівельною організацією.

Це означає, що обласні лікарні мають в обов’язковому порядку проводити свої тендери через “Базу”. Самостійно лікарні можуть організовувати лише дрібні закупки.

Офіційні причини такого рішення – потреба у кваліфікованих закупівельниках та проблеми з нераціональним використанням бюджету. 

Рада також визначила перелік товарів і послуг, які потрібно купляти за новими порядками. Цей перелік дуже широкий і включає майже всі звичні потреби медзакладів: від їжі до юридичних послуг. Туди не входять лише ремонти.

“Ідея центральної закупівельної організації логічна і правильна. По-перше, це економія коштів. У мене працює 5 закупівельників, вони взяли на себе функцію усіх закупівельників 18 лікарень. Це вже економія коштів на утримання людей”, – розповідає Тимофійчук.

У майбутньому, за його словами, “База” зможе також акумулювати однакові потреби різних лікарень разом і економити завдяки більш оптовим закупкам.

Із початку 2023-го “База” виступає таким собі фільтром витрат на тендерах. Початкові документи готує лікарня. Однак у план закупівель їх вносить саме “База”. Вона ж може “рекомендувати” виправити щось у тендері.

Якщо в документах лікарні “База” побачить обмеження конкуренції або дискримінацію учасників, то може відкоригувати умови в односторонньому порядку. 

Керівники “Бази” у розмові з УП озвучують лише один випадок, коли просили лікарню змінити ціни. Мовляв, вартість їжі була заниженою – меншою, ніж у Держстату. Зворотних прикладів – як ловили заклади на завищенні цін – закупівельники не пригадують.

Та судячи з уже піврічної практики, “База” справді може мати вирішальний вплив на те, кому і як ідуть гроші лікарень. Цей вплив – у, здавалося б, дрібних деталях.

20% за “Здоров’я Київщини”. Як викачують мільйони з обласного бюджету

Навесні 2023-го року Київська обласна військова адміністрація в один день віддала 40 мільйонів гривень на сумнівні медзакупівлі людям, яких колись у політику привів Дубінський. Одну з них провели через згадану вище “Базу”, іншу – поза нею.

Один із цих тендерів вже встигли помітити журналісти. Йшлося про томограф для “Київського обласного онкологічного диспансеру”, який очолює Алла Арешкович. Вона також балотувалася в Облраду за списками, складеними Дубінським, входила до ради обласного осередку “Слуги народу”.

Причиною розголосу стала ціна апарата – 44,5 мільйона гривень. Із них 20 мільйонів було витрачено з обласного бюджету.

Журналісти порахували, що два роки тому той же постачальник продав такий же томограф майже вдвічі дешевше – за 23,89 мільйона гривень. Однак цього разу комплектація відрізнялась. 

Керівник “Бази спецмедпостачання” Тимофійчук запевняє, що саме комплектація і зміни в економіці за 2 роки і вплинули на ціну. 

Визначити правдивість ціни справді важко. Ринок такої дорогоцінної апаратури дуже обмежений, такі товари не продаються на маркетплейсах. Незначна кількість попередніх держзакупівель цього томографа свідчить, що ціна може бути близькою до ринкової.

У 2022-2023 роках ще кілька лікарень в інших регіонах давали по 45 мільйонів на придбання такого ж томографа. Сам обласний онкоцентр хотів купити його ще в 2017-му взагалі за 66,4 мільйона, але, зрештою, не знайшов коштів. “Охматдиту” той же апарат продали в 2012-му році за 35,5 мільйона. Комплектація всюди дещо різнилася.

Та не менш важливим за ціну є те, яким чином ці мільйони розподіляються.

Закупівлю київського онкоцентру перевіряв Антимонопольний комітет і не знайшов порушень. Однак після розголосу за неї взялись ще й правоохоронці. Наразі Бюро економічної безпеки України (БЕБ) розслідує цю історію як можливе розкрадання коштів.

 

Як з’ясувала УП, тепер уже скандальну закупівлю погоджували безпосередньо в керівництві Київської обласної адміністрації.

До цього були причетні заступники голови області: Віталій Власюк, який курував медицину, і Сергій Білецький, який курує її нині. Також свою візу – як формально, так і ні – поставив тимчасовий керівник адміністрації Дмитро Назаренко. 

Лікарі за квотами. Як в обласній клініці раптово усунули керівництво

Крім того, в обласній лікарні № 2 у червні 2023 року усунули генерального директора, поставивши на його місце депутатку обласної ради Марію Кисельову.

Причиною зміни керівництва є низка проблем у лікарні і службове розслідування стосовно гендиректора. Однак, як з’ясувала УП, за частину з цих проблем відповідальна обласна рада.

Причетність Дубінського до процесів у медицині Кисельова заперечує: 

“Я розумію, чому мене з ним пов’язують. Ми дійсно працювали разом. Але яким чином Дубінський може впливати?”.

Офіційно облрада каже: Марія Кисельова – лише тимчасова керівниця лікарні, на час, поки триває службове розслідування.

Та це лукавство. Оскільки спершу, користуючись лікарняними керівників, під Кисельову швидко розширили штат і призначили її заступником директора. А вже тоді, саме на підставі її листа, розпочалось службове розслідування.

Лукавить влада і тоді, коли публічно перекладає всю відповідальність за вочевидь справжні проблеми лікарні на самого лише Ігоря Кучму. Зокрема, за приватні клініки, які орендували в закладі приміщення і з 2019 році не доплачують за це державі.

Щонайменше у двох таких договорах орендодавцем виступала сам ж обласна рада, а лікарня – лише балансоутримувачем майна.

Олександр Дубінський надіслав свій коментар УП, в якому заперечує зв’язок з усіма описаними в матеріалі подіями. Він вважає, що це “фейки”, які про нього поширюють нібито у відповідь за викриття “схеми розкрадання державних грошей”. Дубінський стверджує, що перебуває в опозиції до влади.

Детальніше про ситуацію із розкраданням державного бюджету Дубінським можна прочитати – ТУТ.

 

Джерело: Українська правда

Зверніть увагу!

Влада прагне змусити українців чимшвидше повернутися до України

Консульства не обслуговують чоловіків призовного віку. Чи законно це? Пізно увечері 22 квітня українські ЗМІ …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *